Annons

Annons

Plastkemikalie kan öka risken för diabetes

Ftalater, som finns i kosmetika och mjuk plast, ökar risken att drabbas av diabetes typ 2. Det visar en ny svensk studie.

Kemikalier som bland annat används i plast kan öka risken att drabbas av diabetes.

Studien, som är gjord på 1 000 sjuttioåringar, visar att personer med förhöjda nivåer av ftalater löper ungefär dubbelt så stor risk att utveckla diabetes jämfört med de som hade lägre nivåer av ämnena i kroppen.

Annons

– Även vid relativt låga halter av ftalater så ökade risken att få diabetes. Eftersom vi dagligen kommer i kontakt med ftalater så kan det finna en anledning att börja fundera över hur vi exponeras av de här ämnena, säger ekotoxikologen Monica Lind vid Uppsala universitet, en av forskarna bakom studien.

Ftalater används för att göra plast mjukare och vissa typer av kemikalien är sedan tidigare känd för att vara skadlig för både människa och miljö. Därför är dessa ämnen ofta förbjudna i leksaker och produkter riktade till små barn. Men det finns fortfarande ftalater i produkter vi använder ofta, och nära huden – som hudvårdsprodukter och  sandaler av plast.

Studien publiceras i tidskriften Diabetes Care och fler forskare menar att ytterligare studier behövs för att bestämma sambandet mellan dessa kemikalier och diabetes.

Källa: Sveriges Radio

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…