Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Personal gör uppror – vittnar om förskolekrisen

19 mar, 2018 
AvHanna Carlsson
Personal gör uppror – vittnar om förskolekrisen
Förskoleuppropet, med drygt 20 000 medlemmar på Facebook, slår larm om dåliga villkor i förskolan. Under hashtagen #pressatläge vittnar personal och föräldrar om en förskola i kris.
Annons

Alldeles för stora barngrupper, personalbrist och sjukskrivningar har blivit en del av förskolepedagogernas vardag. Nu delar personal och föräldrar med sig om sina vittnesmål under hashtagen #pressatläge.

Förskoleupproret startades 2013 av två pedagoger som ville uttrycka sitt missnöje över villkoren på många förskolor. I dag har Förskoleuppropet på Facebook drygt 20 000 medlemmar och nu har de fått nog.

– Det har pågått i säkert tjugo år och det har bara blivit värre och värre, säger Katrin Nörthen, förskolelärare och initiativtagare till Facebook gruppen till Nyhetsmorgon.

En medlemsundersökning bland barnskötare gjord av fackförbundet Kommunal visar att hela 65 procent anser att bemanningen är för låg varje vecka och 30 procent upplever att bemanningen är så låg att det innebär en risk för barnen någon gång eller mer under en vecka.

– Det är så tydligt att förskolan idag lider av enorma brister. Dels så är det för få förskolelärare, vi ligger i topp på bristyrken i Sverige. Men dels så är barngrupperna orimligt stora. Så balansen mellan ansvar och förutsättningar är skev, säger Johanna Jaara Åstrand från Lärarförbundet.

Annons

Sedan 2010 är förskolan en skolform vilket innebär att det är undervisning som ska bedrivas men nu vittnar förskolelärare att de får syssla med andra uppgifter så som tvätta, duka fram frukost och diska. Något som är tidskrävande och problematiskt när personalen är underbemannad.

Men den allra största utmaningen tycks vara de alldeles för stora barngrupperna i kombination med bristen på personal. Enligt lärarförbundet saknar en tredjedel av de som jobbar på på förskola utbildning för att få jobba med barn. Personal vittnar om en stressig miljö där det ibland gått så långt att vissa blivit sjukskrivna eller sagt upp sig på grund av den stressiga vardagen.

– Man slutar inte tänka på vad man ska göra dagen efter. Man sitter och planerar och tänker på barn som behöver något speciellt – hur ska jag bemöta det imorgon? Har vi personal så att det räcker, så att vi kan tillgodose barnens behov? Och när man inte når dit så försöker man igen. Vad kan jag göra i övermorgon?, säger Katrin Nörthen till Nyhetsmorgon.

Nu hoppas alltså Förskoleupproret på en förändring från politiskt håll.

Här är kraven man listar för hur villkoren ska förbättras i förskolan:

  •  Max 12 barn i småbarnsgrupp och 15 barn i storbarnsgrupp.
  •  Max 4-5 barn per pedagog i varje barngrupp.
  •  Att alla förskolor har tillgång till specialpedagog.
  •  Att det sätts in vikarier när verksamheten kräver det samt att det sätts in från första dagen.
  •  Ökad lön.
  •  Att alla kringuppgifter för förskolepersonalen plockas bort.

 

Foto: IBL

Läs också:

Pressad på jobbet? Stresscoachen listar 8 värsta yrkesgrupperna

Personlighetsdragen som ökar risken för utbrändhet

Förskola har infört förbud mot krigslekar och låtsatsvapen

Annons