Annons

Annons

P-piller kan orsaka ögonsjukdom

P-piller är ett av de vanligaste preventivmedlen i Sverige - men det finns både för- och nackdelar med användningen av dem. En nackdel är ökad risk att drabbas av ögonsjukdomen grön starr.

Nedstämdhet, huvudvärk och acne är tre vanliga och kända biverkningar av p-piller. Nu har forskare vid Kaliforniens och Dukes universitet sett ett samband mellan p-piller och ökad risk för ögonsjukdomen grön starr eller glaukom.

Annons

Kvinnor som använt p-piller i tre eller fler år visade sig ha dubbelt så stor risk att drabbas av grön starr än kvinnor som inte använt p-piller alls eller bara under två år. Tidigare studier har visat att östrogennivån kan ha ett samband med risken för grön starr. Men eftersom den här studien inte tog hänsyn till vilka p-piller de deltagande kvinnorna använde vet inte forskarna om östrogenet är orsaken.

Ingen orsak för att sluta med p-piller

Även om ett samband finns menar forskarna att du inte behöver sluta med dina p-piller. Se bara till att göra regelbundna synundersökningar och skulle synen en dag vara suddig, uppsök en läkare direkt!

Fakta om grön starr

Grön starr, eller glaukom, angriper synnerven genom att dess nervtrådar försvinner. Sjukdomen drabbar oftast äldre och leder till en långsamt fortskridande synnedsättning. Än finns inget botemedel, men med tidig behandling går det att sakta ned sjukdomen.

Kaffedrickande också orsak till grön starr

En tidigare studie har visat att det också finns ett samband mellan kaffe och ökad risk för grön starr. Läs mer här.

Gilla MåBra på Facebook

Källa: Prevention

AV: Izabella Falck
BIlD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…