Annons

Annons

P-piller för män kan snart bli verklighet

Snart kanske det inte bara är kvinnor som kan ta p-piller...

Medan kvinnor stått ut med alltifrån spiraler till p-piller, stavar och skum (och allt däremellan) har männen länge bara haft kondom eller sterilisering som enda alternativ till preventivmedel.

Annons

En tysk forskare har visserligen utvecklat ett slags strömbrytare till sädesledaren och i Indien har forskare experimenterat med en gel som sprutas in för att blockera spermierna, men inga av dessa alternativ finns ännu på marknaden.

– Det vore underbart att kunna ge par fler alternativ, eftersom en del kvinnor inte kan ta p-piller, säger Gunda Georg, professor i kemisk biologi vid universitetet i Minnesota.

Hon och hennes grupp har länge forskat på hormonfria alternativ till p-piller för män. De testosteronbaserade alternativ som tagits fram de senaste åren har haft låg effektivitet samt kommit med en hel del bieffekter och därför aldrig nått butikshyllorna.

Ett p-piller för män måste ge resultat snabbt och får inte rubba hormonbalansen, sexdriften, vikten eller ge några bieffekter över tid för att män ska vilja köpa det, menar Gunda Georg.

– Det är en väldigt hög ribba för att få ut ett manligt p-piller på marknaden, säger hon.

Och nu verkar Gunda Georgs forskningsteam vara ett steg närmare lösningen.

I ett pressmeddelande skriver hon hur hennes grupp tagit fram substanser som är tillräckligt lösliga för att ätas i pillerform, samtidigt som de tillfälligt kan reglera förmågan att få barn – utan att störa hormonbalansen.

Mycket arbete återstår innan vi kan köpa manliga p-piller på Apoteket, men enligt Gunda Georg är det här ett stort steg närmare den verkligheten.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…