Annons

Annons

P-piller både skyddar mot cancer och orsakar den – så funkar det

P-piller och cancer.
P-piller och andra hormonella preventivmedel sägs vara ett bra skydd mot cancer i livmodern. Men ny forskning visar att det ökar risken för bröstcancer markant.

En positiv effekt av att äta p-piller och andra hormonella preventivmedel (förutom att man slipper oönskad graviditet) har länge sagts vara att det minskar risken för cancer. Men i en ny doktorsavhandling från Helsingfors Universitet visade resultatet det motsatta:

Annons

För kvinnor som använt hormonspiral ökar risken att insjukna i bröstcancer efter klimakteriet med hela 52 procent, jämfört med de som använt kopparspiral. Andra hormonella preventivmedel ökar risken för bröstcancer med 32 procent, jämfört med kvinnor som aldrig använt hormonella preventivmedel.

Tidigare trodde forskarna att den ökade risken försvann om kvinnan slutade med p-piller, men:

– Nu är vi väldigt säkra på att bröstcancerrisken ökar med en tidig p-pilleranvändning och har man anlag för bröstcancer är risken fortsatt hög, sade professor Håkan Olsson vid avdelningen för cancerepidemiologi i Lund till Svenska Dagbladet redan 2007.

Läs också: Bröstcancer – nya rön om vad som skyddar bäst

Det handlar om rätt stora risker med andra ord. Vad är då det positiva?

Enligt forskning minskar p-piller risken att få endometriecancer – som är den vanligaste formen av livmoderkroppscancer. Efter att ha ätit p-piller i fem år minskar risken med en fjärdedel, efter tio år är risken nästan halverad.

– Mekanismerna bakom är i stora drag okända. Hypotesen är att p-piller på något sätt hämmar östrogenets negativa effekter. Men hur den kan hämmas så lång tid efter vet man inte, säger Elisabeth Åvall Lundqvist, professor i gynekologisk onkologi vid Linköpings universitet, till Dagens Medicin.

Läs också: 10 frågor och svar om cancer i underlivet

Det verkar alltså som att hormonella preventivmedel kan skydda mot viss sorts cancer men samtidigt orsaka en annan – vad ska man då välja?

– P-piller ger ett mycket bra skydd mot cancer i äggstockarna och livmodern. Risken för bröstcancer kan vara ökad. P-pilleranvändare har generellt cirka 12 procent mindre cancer framåt i livet jämfört med kvinnor som inte använt p-piller, förklarar gynekologen och professorn Jan Brynhildsen för Kvinnors Hälsa.

Det finns också en klar koppling mellan kopparspiral och minskad risk för cancer i livmoder och på livmodertappen. Likaså ger p-spruta ett bra skydd mot cancer i livmodern, berättar han vidare.

Samtidigt drabbas över 8000 kvinnor årligen av bröstcancer, medan siffran för gynekologisk cancer (äggstockscancer, livmoderkroppscancer och livmoderhalscancer) är 2800, enligt siffror från Cancerfonden.

Foto: Thinkstock

 

Medelhavsdieten kan minska risken för bröstcancer

Läs också: Medelhavsdieten kan minska risken för bröstcancer

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…