Annons

Annons

Över hälften av svenskarna är överviktiga eller feta

Drygt hälften av befolkningen lider av övervikt, och sämst hälsa har personer med låg utbildningsnivå. Det visar Folkhälsomyndighetens nya rapport.


Över hälften, 51 procent, av svenskarna mellan 16-84 år lider av övervikt eller fetma, enligt Folkhälsomyndighetens årsrapport för 2017.

– För fysisk hälsa ser vi att flera riskfaktorer ökar, som övervikt och fetma, och allt fler uppger att de har högt blodtryck, säger Fatima Azerkan, utredare på Folkhälsomyndigheten som har lett arbetet med rapporten, i ett pressmeddelande.

Annons

Läs också: Forskare: Sluta skuldbelägga överviktiga!

Och skillnaderna mellan hög- och lågutbildade växer, visar rapporten. Fysisk och psykisk ohälsa, samt kortare medellivslängd är över lag vanligare hos personer med låg utbildningsnivå. Värst är det för de utan gymnasial utbildning.

Även den psykiska ohälsan fortsätter att öka, och då främst bland unga mellan 16-29 år samt lågutbildade.

– En god och jämlik hälsa är en grundförutsättning för samhällets utveckling. Vår rapport visar att det behövs fortsatt kraftfulla satsningar på folkhälsan i Sverige och arbetet måste bli en viktig del i all samhällsplanering, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i pressmeddelandet.

Läs också: Så blir du av med det farliga bukfettet!

Andra grupper som visat sig ha sämre hälsa än genomsnittet är personer med funktionsnedsättning, homosexuella, bisexuella, transpersoner, flyktingar och personer tillhörande någon av de fem nationella minoriteterna i Sverige.

MEN: Allt är inte negativt. Riskkonsumtionen av alkohol samt användandet av tobak minskar i den totala befolkningen, och dödligheten vid hjärt-kärlsjukdomar samt de fyra vanligaste cancertyperna har minskat. Ur ett globalt perspektiv kan svenskarnas hälsa anses vara väldigt god.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Foto: Thinkstock

 

Forskaren krossar fem vanliga myter om övervikt

Läs också: Forskaren krossar fem vanliga myter om övervikt

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…