Annons

Annons

(O)vanorna som gör det svårare att bli gravid

Ta hand om hälsan när du planerar att bli gravid, det lönar sig!

Ohälsosamma vanor påverkar dina chanser att bli gravid negativt - även vid IVF.

Övervikt,  rökning och överkonsumtion av kaffe och alkohol kan försvåra en graviditet. Men det är inte bara kvinnan som bör se över sina kost- och livsstilsvanor, skriver sajten alltforforaldrar.se.

Rökning

Rökning påverkar spermiekvaliteten negativt och rökande kvinnor löper ökad risk för missfall. Dessutom finns det en koppling mellan rökning och ökad risk för genetiska skador på fostret.

Kost

Alkohol är skadligt för fostret under hela graviditen, därför råder en självklart nolltorelans mot alkoholhaltiga drycker under dessa månader. Studier har också visat att en hög alkoholkonsumtion bland män kan påverka möjligheten att få barn negativt. Även kaffe tros ha en negativ inverkan hos både mannen och kvinnan, därför bör par som planerar att bli med barn dra ner kaffekonsumtionen till ett få koppar om dagen.

Vikt

Ett normalt BMI är optimalt för att maximera chanserna att bli gravid. Stora avvikelser, både mot under- och övervikt, kan göra att det tar längre tid att bli med barn. Risken för att få missfall ökar dessutom om kvinnan är överviktig, och är både mannen och kvinnan överviktiga minskar chansen att bli med barn via IVF med 20% enligt en dansk studie.

Annons
Gilla MåBra på Facebook
Räkna ut ditt BMI
* *
Beräkna
Ditt BMI är:
Undervikt
<19
Normalvikt
19,1 - 25
Övervikt
>25,1

 

 

Källa: IVF Sverige/Allt för föräldrar

 

BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…