Annons

Annons

Ostarna som är bra för din hälsa

Ost ökar fettförbränningen, motverkar karies och stärker hjärtat. Spana in vilka ostar som är bäst för hälsan!

Duka fram helgens ostbricka med gott samvete. Här är några soklara ostar du kan njuta lite extra av!

1. Parmesan mot PMS
En stor andel kvinnor lider av tuffa PMS-besvär, men att få i sig mycket kalcium har visat sig lindra problemen. 1 000 mg kalcium om dagen kan motverka premenstruell utmattning och humörsvängningar, så satsa på att äta av den kalciumrika parmesanosten – i rent medicinskt syfte, givetvis. Dessutom ökar det fettförbränningen!

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Recept från femina.se: Flarn med citron och parmesan

2. Ricottaost stärker musklerna
I de flesta ostar har den nyttiga vasslen silats bort, men i den krämiga ricottaosten finns den kvar. Vassle är en populär ingrediens bland personer som tränar, då det har muskelbyggande egenskaper. En deciliter ricotta innehåller hela 14 gram vassle – och är dessutom rikt på aminosyran leucin, som även den hjälper till att öka din muskelstyrka. Perfekt för dig som har satt träningsmål för det nya året.

3. Öka mättnaden med mozzarella
Mozzarellaost har ett högt innehåll av mättande protein, samtidigt som fett- och kalorinivåerna är lägre än hos många andra ostar. Det är med andra ord en utmärkt osttyp om du vill leva hälsosamt. Gör gärna en caprese-sallad med skivad mozzarella, bifftomater och basilika.

4. Fetaost skyddar hjärtat
En ny studie visar att personer som äter drygt 50 gram fetaost om dagen minskar risken att drabbas av en stroke med 41 procent, skriver WomensHealthMag.com. Samtidigt sjunker risken för att dö i hjärt-kärlsjukdomar med 20 procent. Fetaost innehåller också en mindre andel mättat fett än de flesta andra ostar.

Recept från femina.se: Marinerad fetaost med granatäpple

5. Sänk blodsockret med gruyere
Den smakrika gruyere-osten innehåller högre halter av smörsyra än andra lagrade ostar, vilket kan hjälpa till att stabilisera dina blodsockernivåer efter att du ätit och i längden förebygga diabetes. En liten bit gruyereost efter en måltid är med andra ord en bra idé.

6. Cheddar motverkar karies
Forskning har visat att cheddarost faktiskt kan förebygga hål i tänderna. Troligtvis beror det på att osten sänker syranivån i munhålan, vilket ökar salivmängden och motverkar skador på emaljen. Vill du ha ett vackert leende är det med andra ord cheddar som gäller.

från femina.se

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…