Annons

Annons

Tankefällorna som knäcker din självkänsla

Knuffa bort din inre kritiker från axeln - för gott! Här berättar experten hur vägen till en boostad självkänsla går via ditt tankespråk.


Marta Cullberg Weston som är psykolog, psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi. Hon har också skrivit en serie böcker, den senaste heter Tröst och reparation, där vikten av positiva självbilder och självkänsla löper som en röd tråd.

Annons

När du inte tycker om dig själv, känner att du inte duger och går runt med en skavande känsla att inte vara bra nog är det negativa självbilder som sätter krokben för dig. Likaså kan ett gnagande missnöje, depression och en tro att du inte är värd att älska vara en signal på samma sak.

Gilla MåBra på Facebook

Vägen till ett tryggare jag går enligt Cullberg Weston via ett förändrat tankemönster, där språket i våra tankar har stor betydelse. Här är tre värdefulla tanketips!

Bojkotta ”borde”

När en tanke eller mening innehåller ordet ”borde” är det ett tecken på att du egentligen inte vill. Till exempel: ”Jag borde städa.” Förmodligen kommer du inte att städa, men ändå plåga dig själv med skuldkänslor och känna dig usel. Acceptera i stället att du inte har lust tills du känner dig redo att ta itu med dammråttorna. Naturligtvis finns det saker som vi inte har lust med, men som vi ändå måste göra. Det gör vi för vårt eget bästa på sikt och är något annat än självplågande ”borden”.

Tryck på stoppknappen

Människor med negativ självkänsla har ofta en inre kritiker, det vill säga säger till sig själva att de är värdelösa. När du upptäcker den inre kritiska rösten säg tyst: ”Sluta!” Byt sedan ut kritiken mot ett positivt budskap, exempelvis: ”Jag är okej.”

Ge kritikern ett namn

Markera att den nedvärderande rösten inte är du själv. Skapa distans genom att hitta på ett namn till kritikern som ”Domaren”, ”Nisse”, Mamma- eller papparösten etc.

 

AV: Gertrud Dahlberg/Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

 

 

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…