Annons

Annons

Okända orsaken till uppsvälld mage

Diffusa magbesvär klassas ofta som IBS eller känslighet mot gluten. Men symtomen kan också bero på något helt annat. Och många är drabbade.

Kroniska magsmärtor, uppblåsthet och återkommande diarréer som gör att man går ner i vikt. Det är några av symtomen när bukspottkörteln inte klarar av att tillverka tillräckligt mycket matsmältningsenzymer. Men många drabbade får felaktigt diagnoser som IBS, ”stressmage” eller känslighet mot gluten eller laktos i stället.

Annons

I förlängningen kan den felaktiga diagnosen leda till brist på viktiga vitaminer och mineraler, som i sin tur kan orsaka bland annat benskörhet och andra sjukdomar.

Gilla MåBra på Facebook

– Tyvärr tänker man inte alltid på bukspottkörteln när en person har kroniska magbesvär. Det gör att det här är ett stort och dolt problem, säger Matthias Löhr, professor och överläkare vid institutionen för klinisk vetenskap vid Karolinska institutet i Huddinge.

Han berättar att närmare en procent av befolkningen har EPI, exokrin pankreasinsufficiens, som leder till en brist på matsmältningsenzym. Utan rätt behandling får den drabbade en kraftigt försämrad livskvalitet.
– Inte ens alla läkare känner till att magproblem, främst med inslag av diarré, kan bero på bukspottkörteln. Men vi har blivit bättre på att hitta den här åkomman och fler får också diagnosen EPI.

Det som krånglar till det är att EPI kan gå hand i hand med glutenintolerans, IBS med diarré och inflammation i bukspottkörteln. Man kan alltså ha två av tillstånden samtidigt. Det positiva är att det finns ett enkelt test som avslöjar sjukdomen och om man väl hittar en enzymbrist så är den lätt att behandla:

– Misstänker man att man har magproblem som beror på bukspottkörteln ska man be sin doktor att få göra ett så kallat fekalt elastasprov, som visar om bukspottkörteln fungerar som den ska, säger Matthias Löhr.

Det är ett enkelt avföringstest man gör själv hemma. Testet ger en fingervisning om ifall problemen beror på bukspottkörteln eller inte. Man kan sedan gå vidare och göra ett ultraljud, om det behövs.
Har man EPI kan man behandla det enkelt med ett enzym som finns i naturen. Det hjälper magen att bryta ner maten och har väldigt få biverkningar, säger Matthias Löhr.

Snabbtest: Är du drabbad?

Genom att svara på de här frågorna kan du få en fingervisning om ifall dina magbesvär kan bero på bukspottkörteln:

1. Jag har ofta återkommande diarréer.
2. Jag får mer problem med magen i samband med måltider, särskilt om jag äter fetare mat.
3. Jag har gått ner i vikt utan att banta det senaste året.
4. Jag är rökare.
5. Jag är över 50 år.

Om du svarar ja på de tre första frågorna och inte vet vad dina magbesvär beror på kan du be en doktor göra ett funktionstest av bukspottkörteln.

Om du svarar ja på de två sista frågorna är risken för bukspottkörtelbesvär högre än om man är yngre och inte röker.

Källa: Professor Matthias Löhr, Karolinska institutet, Huddinge.

Av Vivvi Alström
Bild Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…