ANNONSSAMARBETE MED PÅGEN

Så får du i dig fler vitaminer vid frukost – 5 superpålägg på mackan

TV: Frukostälskare? 6 anledningar att fortsätta med vanan
0:44

Efter reklamen: TV: Frukostälskare? 6 anledningar att fortsätta med vanan

(0:44)

Slå på ljud

Frukost är dagens viktigaste måltid! Vi behöver en nyttig och stadig frukost, så vi får energi och håller oss mätta länge. Just mackor är en klassisk frukost och ett bra mellanmål, som både går snabbt och är gott – men de senaste åren har kolhydrater och inte minst bröd fått utstå många hårda ord.

Avokadomacka

Men det är skillnad på bröd och bröd! Och det är skillnad på olika pålägg. Med ett nyttigt bröd som grund och med rätt pålägg blir mackan rena hälsomaten. Här är 5 nyttiga superpålägg du kan ha på mackan.

Det börjar med brödet

För att mackan ska bli till den superfrukost du är ute efter bör du vara noggrann med vilket bröd du köper. Det är viktigt att brödet inte innehåller för mycket socker och det får gärna innehålla fullkorn och fibrer. Om du inte orkar gå runt i affären och läsa om innehållet på alla bröd, kan du leta efter bröd med Nyckelhålsmärkning.

Ett bröd med Nyckelhålsmärkning är ett nyttigare alternativ! Ett Nyckelhålsmärkt bröd måste nämligen uppfylla vissa krav. Det måste innehålla minst 30% fullkorn, minst 5 gram fiber, högst 5 gram sockerarter och högst 1 gram salt.

Pågens Nyponbröd

Förutom att det är Nyckelhålsmärkt är Pågens nyhet Nyponbröd saftigt och gott. Nyponen i brödet bidrar med en frisk och fruktig smak samtidigt som brödet är fullt av nyttigheter. Det är ett ljust bröd som innehåller fullkorn och fiber från svenskodlat fullkornsdurum.

Det bästa av allt är att brödet är berikat med vitamin D, B6, Folsyra och B12, samt mineralerna Zink och Selen, som alla bidrar till ett normalt immunsystem. Du får alltså i dig både vitaminer och mineraler bara genom en skiva bröd* – så bra!

*tre skivor Nyponbröd ger 30% av RI.

5 superpålägg på mackan

För att frukosten ska bli så näringsrik som möjligt gäller det att toppa mackan med rätt pålägg. Det finns både söta och salta pålägg som är hälsosamma – och varför inte kombinera dem på en och samma macka? Prova dig fram tills du hittar just din favorit.

Hummus

Hummus är en utmärkt källa till protein, fibrer och nyttiga fetter. Kikärtorna innehåller ett gäng viktiga vitaminer och andra ingredienser i hummusen, som olivolja, vitlök och citron, bidrar alla med hälsofördelar. Dessutom blir din macka garanterat aldrig torr med ett pålägg som detta!

Avokadomacka

Avokado

Avokado är en riktig superfrukt, sprängfylld med nyttiga vitaminer, mineraler och fetter. Det är utan tvekan ett av de mest näringstäta livsmedlen som finns – och vilken macka som helst blir lyxig och krämig med avokado som pålägg!

Kalkon

Ett nyttigare alternativ till skinka: kalkon i skivor. Kalkon innehåller så mycket som 20 av 22 viktiga näringsämnen som vi behöver få i oss av varje dag och eftersom köttet är så magert får man i sig mindre mättat fett jämfört med när man äter vanlig skinka.

Kalkonmacka

Gröna bladgrönsaker

Visste du att mörkgröna bladgrönsaker, som rucola och spenat, är fullproppade med antioxidanter? De har blivit korade till några av de allra nyttigaste grönsakerna, tack vare det imponerande innehållet av antioxidanter, vitaminer, mineraler och fibrer.

Frukt & bär

Skiva upp lite frukt eller bär och toppa mackan med! Förutom att det är sött och gott innehåller frukt och bär massor av vitaminer och fibrer som du behöver få i dig dagligen. Prova kombinationen keso och banan eller avokado och granatäpplekärnor – otroligt gott!

Tips! Prova att klippa lite krasse på toppen av din macka. Det adderar smak, vitaminer och mineraler och gör mackan vacker att se på. Det är dessutom superlätt att odla själv!

Utvald läsning