Annons

Annons

Nytt spenatpulver tar bort ditt sötsug

Spenat i pulverform, ett sätt att minska sötsuget.

Kan spenat hjälpa dig att bli kvitt sötsuget? Ja, i alla fall, enligt vissa studier. Nu finns ett nytt spenatpulver, framtaget av svenska forskare.

Efter många års forskning har svenska professorn Charlotte Erlanson-Albertsson utvecklat ett kosttillskott som kan minska suget efter mat och sötsaker.

– Jag har varit aptitforskare i många år och jobbat med tarmens betydelse för aptitkontroll. Tarmen tillverkar mättnadshormoner som går till hjärnan och signalerar mättnad. Jag ville hitta ämnen som kunde frigöra de här hormonerna på ett mer effektivt sätt. Då hittade jag så kallade thylakoider, som finns naturligt i gröna blad, säger hon.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Thylakoiderna kan göra matsmältningen långsammare – och samtidigt frigöra hormoner som skickar mättnadssignaler till hjärnan.

– Det gör att man känner sig mätt snabbare, vilket i sin tur gör att man äter mindre. Dessutom kan man få bättre kontroll över sitt ätande, vilket kan vara svårt om man till exempel har ett stort sötsug.

Thylakoider finns i exempelvis spenat, men inte i tillräcklig mängd för att kunna påverka hungerkänslorna, menar Charlotte Erlanson-Albertsson. I stället har hon och maken Per-Åke Albertsson, professor i biokemi, tagit fram ett pulver i en mer koncentrerad form. Pulvret, som heter Aptiless, finns att köpa hos hälsokostkedjan Life.

I de studier som gjorts vittnar deltagarna om både minskad hunger och minskat sötsug.

– Vi har sett en ökad mängd mättnadshormoner i blodet och även märkt att deltagarna upplevt en ökad mättnad, vilket är viktigt. När det gäller sötsug har effekten nästan varit ännu större, säger hon.

Charlotte Erlanson-Albertsson menar att generna har en stor betydelse när det gäller sötsug och hungerkänslor.

– Hos vissa aktiveras inte mättnadshormonerna på samma sätt som hos andra, vilket till viss del är genetiskt. Med ett tillskott av thylakoider kan man ge dem en skjuts i rätt riktning.

Till detta rekommenderar hon att man äter regelbundet, tre mål om dagen, och motionerar minst 30 minuter varje dag.

– Det handlar om att skaffa sig goda vanor. Det andra är bara en hjälp på vägen.

Av Anna Sundesten
Bild Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…