Annons

Annons

NYTT: Så ska du träna för att förlänga livet

Genom att träna styrka minst två gånger i veckan kan du leva längre och sänka såväl blodfetter som blodsocker och blodtryck. Allt enligt nya FYSS.

Tre måttligt jobbiga träningspass på 50 minuter varje vecka eller tre kortare, men högintensiva pass på 25 minuter per vecka räcker för att förbättra hälsan och förlänga livet. Men tränar du mer, får du en större effekt på hälsan. Det är innebörden i den nya FYSS, en manual som används av läkare för att skriva ut motion på recept.

Annons

Enligt tidigare rekommendationer uppmanades man träna minst 30 minuter per dag, nu visar forskning att det går lika bra att byta ut det mot tre pass per vecka. Effekten blir densamma: minskad risk för sjukdom och förtida död. Den lägsta nivå alla bör komma upp i är alltså minst 50 minuters motion tre gånger varje vecka i form av exempelvis raska promenader, cykelturer, styrketräning eller trädgårdsarbete. Det viktiga är att aktiviteten ökar puls och andning.

Vill man ta i mer, till exempel genom att springa i stället för att gå eller köra ett styrkefokuserat gruppass, kan man minska tiden till 20–30 minuter tre gånger i veckan. Men då bör puls och andning öka rejält.

I nya FYSS lyfter man också upp vikten av att styrketräna. Helst ska man göra det minst två gånger i veckan eftersom en hög muskelstyrka är starkt kopplat till ett längre, friskare liv. Är man över 65 år bör man också träna sin balans för att förebygga fallskador.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…