Annons

Annons

Nytt larm: Spermier blir värdelösa – av vanlig solkräm

Skyddar ni er mot solen med solkräm? Läs då detta!

Att skydda kroppen från skadlig UV-strålning med en solkräm gör de allra flesta – och om UV-skyddet är kemiskt eller fysikaliskt är det få som bryr sig om.

Ett fysikaliskt filter skyddar huden med hjälp av stora partiklar som reflekterar bort det skadliga ljuset. Ett kemiskt filter innehåller i stället molekyler som absorberar strålningen och gör den ofarlig genom en kemisk reaktion.

Annons

Nu har forskare vid Rigshospitalet i Danmark undersökt vilken effekt kemiska UV-filter kan tänkas ha på människans fertilitet. Resultatet visade att nästan hälften av alla godkända filter av kemiska typen stör spermiernas funktion – så allvarligt att de förlorar sin befruktningsförmåga. Underlaget gör att forskarna gör en koppling mellan ofrivillig barnlöshet och användande av solskydd med den här typen av filter.

Gilla MåBra på Facebook

Man understryker att studien ännu bara är gjord i laboratoriemiljö med donerade mänskliga spermier, och att fler tester måste göras.

På frågan om par som försöker bli gravida bör undvika solskydd med kemiskt filter svarar läkaren och doktoranden Anders Rehfeld, som står bakom studien, så här:

– Om de känner sig osäkra efter att ha läst vår studie, skulle jag föreslå att de använder solkrämer med fysikaliska filter, till sajten nyteknik.se

Källa: Nyteknik.se och allas.se

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…