Annons

Annons

Nytt forskningslarm: Sötningsmedel kan skada din hälsa

Artificiella sötningsmedel – skadliga eller helt ofarliga? Frågan har debatterats fram och tillbaka av experter, men de senaste rönen pekar på att de kan utgöra en hälsofara.

Konstgjorda sötningsmedel – som finns i allt från sockerfria tuggummin och halstabletter till lightläsk och andra lättprodukter – ökar risken för ohälsa.

Sötningsmedlen är till och med värre än socker om du vill slippa diabetes, visar en ny israelisk studie.
– Till vår förvåning resulterar dessa ämnen i nedsatt glukostolerans och förhöjda blodsockervärden. Det vill säga precis tvärt emot vad de påstås göra, säger Eran Elinav vid Weizmann Institute of Science i Israel, enligt Dagens Nyheter.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Den nedsatta glukostoleransen kan i sin tur öka risken för metabola sjukdomar såsom diabetes typ 2. Hälften av deltagarna i studien drabbades av förhöjda blodsockernivåer efter bara fyra dagar med sötningsmedel i kosten.

Anledningen till effekten är att sötningsmedlen förändrar sammansättningen av bakterier i tarmfloran, med höjda blodsockernivåer som följd. Forskarna tror att detta kan vara en förklaring till att vissa personer har svårt att gå ner i vikt, trots att de inte äter socker.

 

LÄS MER:

Kalorifällorna som du tror är nyttiga

kalorifallor

Har du koll på vad maten du stoppar i dig faktiskt innehåller? Många populära maträtter som känns nyttiga är rena fett- och sockerbomberna.
Läs mer: Kalorifällorna som du tror är nyttiga

 

Så tränar du hjärnan att föredra nyttig mat

gilla-nyttig-mat

Faller du ofta för frestelsen att stoppa i dig sötsaker och osunda maträtter, trots att du egentligen skulle vilja äta nyttigt? Goda nyheter: du kan träna din hjärna att ogilla skräpmat!
Läs mer: Så tränar du hjärnan att föredra nyttig mat

 

8 anledningar att sluta dricka läsk!

cola-700x440

Att läsk är onyttigt vet vi – men kände du till alla dessa skrämmande fakta om den sockriga drycken? Här är åtta starka skäl att tacka nej till bubblorna!
Läs mer: 8 anledningar att sluta dricka läsk!

AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…