Annons

Annons

Nya träningsformen BookFit ska förbättra svenskarnas hållning – och självförtroende

När modern teknik förstör vår hållning är det bäst att gå tillbaka till gamla beprövade metoder. Det menar Paloma Simonova, grundare av nya träningsformen BookFit.

Datorer och surfplattor breder ut sig i våra hem och på våra arbetsplatser. Vår stillasittande livsstil har till och med beskrivits som ett av de största hoten mot folkhälsan. En bieffekt av stillasittandet är gamnacke och dålig hållning, som bland annat visat sig kunna leda till muskelvärk och magbesvär.

Annons

Det vill Paloma Simonova råda bot på. Hon är tidigare dansare, numera yogainstruktör och tillsammans med koreografen Jardel Pereira har hon utvecklat BookFit, som kommer till svenska gym i höst.

– BookFit är ett säkert och skonsamt sätt att förbättra hållningen och samtidigt stärka coremuskulaturen, alltså mage och rygg, förklarar Paloma Simonova.

BookFit består av en serie rörelser hämtade ur yoga, qi gong och klassisk balett, som utförs med en vikt vilande på huvudet.

– Det gäller att balansera vikten, samtidigt som du inte får tappa fokus från övningarna. På så sätt tränas även hjärnan av BookFit, säger Simonova.

Tanken är inte ny, på 30-talet var en bok på huvudet ett sätt att jobba fram en elegant hållning hos framförallt unga kvinnor.

– BookFit påminner mycket om det vi gjorde i balettskolan, där vi hade böcker på huvudet för att få den där utsträckta hållningen som är så viktig i klassisk dans. När jag var som bäst kunde jag göra grand plié med hela Grottbjörnens Folk-serien på huvudet. Det är god hållning det, säger Paloma Simonova.

Och med god hållning kommer gott självförtroende, menar hon.

– Det finns en bakgrund till uttryck som ”rakryggad” och ”gå rakryggad ur situationen”. En god hållning smittar av sig på hela din personlighet. På ett bra sätt.

 

Vilka träningscenter som kommer att erbjuda klasser i BookFit är ännu hemligt, men enligt Paloma Simonova utbildas ett tjugotal instruktörer från en av landets större gymkedjor.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…