FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Nya rön bevisar: Sockerkicken är en myt

05 apr, 2019 
Du blir iten sockerhög utan sockerlåg.
Nej, du blir varken gladare eller piggare av att stoppa i dig en bulle när du får en energidipp. Tvärtom. Den så kallade sockerkicken är en myt, visar ny forskning.
Annons

Brukar du också pigga upp dig med en energidryck eller något annat sött när orken tryter? Eller tröstäta godis när du känner dig nere? Då kan du sluta med det nu. För det gör dig varken gladare, piggare eller mer koncentrerad. Det visar en genomgång av 31 olika studier som tittat på fenomenet sockerkick. Forskarna menar att man snarare får en ”sockerkrasch”. Man blir nämligen mindre alert efter att ha konsumerat något sött. Genomgången visade att:

  • socker inte påverkar humöret positivt, oavsett mängden eller kvaliteten på socker. Du blir varken gladare eller piggare.
  • socker påverkar inte heller prestationsförmågan och gör inte att vi lättare klarar av krävande mentala eller fysiska uppgifter.
  • de som äter socker blir tröttare än de som inte äter socker.
  • ingenting tyder på att det finns en sockerkick-effekt.

Att man får en snabb kick av att stoppa i sig en bulle eller en energidryck stämmer alltså inte, menar forskarna. Man såg inte heller att det skulle motverka depressiva känslor. Sannolikt handlar tron på sockerkicken om felaktiga föreställningar om hur kroppen fungerar. Redan tidigare har man kunnat avliva myten om att barn blir hyperaktiva av socker. Den uppfattningen bygger till största delen på förväntningar, framför allt hos föräldrarna.

Annons

Nej, blodsockret åker inte berg- och dalbana!

Ett annat vanligt feltänk är att socker skulle rusa rakt upp i hjärnan och ge oss ett rus. Men vår sockeromsättningen är noga reglerad. Det hjärnan inte behöver använda som energi, lagras i levern och musklerna, som fungerar som kroppens sockerförråd. Många tror också att ju mer socker man äter, desto högre blir blodsockret. Även det är fel. Det är bara om man har diabetes som blodsockret kan bli för högt.

Om man är frisk hålls blodsockret nere på normal nivå, oavsett hur mycket socker man äter totalt sett. Vårt blodsockret kan alltså inte rusa i höjden eller svänga okontrollerat, om man är frisk i övrigt. Inte heller dippar det till en för låg nivå, om vi inte äter regelbundet. Många tror att man blir sur och irriterad om man inte äter något var och varannan timme. Men studier har visat att inte ens fyra dagars fasta på vatten gör att man får för lågt blodsocker, om man är frisk.

Foto: TT

 

Läs mer:

Så hittar du det dolda sockret i innehållsförteckningen

Bästa kaffekicken – så enkelt blir du dubbelt så pigg

Forskning: Så skadligt är energidryck för din hälsa

Annons