Annons

Annons

Boosta ditt immunförsvar – med yoghurt, ost & oliver!

Kapris, ost och oliver är otippade med effektiva kostkompisar för dig som vill hålla dig frisk. Se fler exempel här!


Nyttiga bakterier, så kallad probiotika, är en av de få saker som faktiskt kan sätta fart på vårt immunförsvar. När bakterierna hamnar i vår tarm sätter immunförsvaret in det tunga artilleriet eftersom det tror att bakterierna är fiender.

Annons

– Forskare är mer och mer överens om att vissa bakterier kan trigga vårt försvar. Man har sett att de både skyddar mot förkylning och förkortar förkylningstiden, säger Göran Molin, professor och forskare vid institutionen för industriell näringslära vid Lunds universitet.

Han berättar att probiotika aktiverar immunförsvaret, men utan att göra det för aktivt. För kruxet är att om man aktiverar det för mycket kan vi drabbas av bland annat allergier och inflammationer. Men rätt probiotiska bakterier kan alltså skydda mot förkylning. Och att hitta rätt bakterier är lättare sagt än gjort – de probiotiska bakterierna är ett gigantiskt släkte och olika stammar verkar på olika sätt och mot olika saker.

– När det gäller immunförsvaret är det främst två sorter som är effektiva: lactobacillen plantarum 299 V och paracasei. De finns bland annat i Proviva och kosttillskottet Probi Frisk. Man kan också få i sig dem via vanlig mat som yoghurt, surkål och oliver.

Även ost och jästa, inlagda grönsaker som kapris och kimchi innehåller de stärkande bakterierna.

– Men kolla noga på förpackningen att livsmedlet inte är värmebehandlat. Då dör bakterierna, säger Göran Molin.

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…