Annons

Annons

Nya rön: Lightläsk kan öka ditt midjemått

Nya rön: Lightläsk kan öka ditt midjemått

Kalorifri – men ändå fettbildande.

Vill du ha platt mage bör du undvika artificiellt sötade drycker. En ny amerikansk studie visar nämligen att det finns en koppling mellan lightläsk och bukfetma.

Det talas mycket om hur skadligt socker är, speciellt om du vill hålla vikten. Nyligen gick Världshälsoorganisationen WHO till och med ut och uppmanade till att halvera intaget av tillsatt socker.

Men att byta ut sockret mot konstgjorda sötningsmedel är heller ingen bra idé. Tidigare studier har visat att sötningsmedel kan skada din hälsa och en färsk, amerikansk forskningsrapport har hittat en koppling mellan lightläsk och bukfetma. Detta trots att lightläsken är i princip helt kalorifri.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Forskare vid University of Texas studerade 749 personer under en nioårsperiod och kunde i slutet av studien se att de som druckit lightläsk hade ökat sitt midjemått under perioden.

Ju mer lightläsk en deltagare drack, desto mer hade midjan ökat i omfång. De som drack mest lightläsk hade ökat sitt midjemått med tre gånger så mycket som de som inte drack någon lightläsk alls.

Anledningen tros vara att sötningsmedlet sänker glukostoleransen och höjer blodsockret. Det kan göra att man går upp i vikt utan att äta fler kalorier, säger specialistläkaren Niclas Abrahamsson, som forskar om övervikt vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, till SVT.se.

Vill du hålla vikten är det alltså bäst att äta så lite som möjligt av både tillsatt socker och sötningsmedel.

 

LÄS MER:

Stoppa sötsuget – med rätt mat!

sötsug

Plötsligt kommer det – suget – du bara måste ha godis eller en bulle NU! Vad är det egentligen som händer med oss när begäret slår till? Lär dig tolka suget för att kunna ta kontroll över begären.
Läs mer: Stoppa sötsuget – med rätt mat!

 

Pulvret som tar bort ditt sötsug

spenatpulver sötsug

Kan ett grönsaksspulver hjälpa dig att bli kvitt sötsuget? Ja, i alla fall, enligt vissa studier. Nu finns ett nytt pulver mot sötsug, framtaget av svenska forskare.
Läs mer: Pulvret som tar bort ditt sötsug

 

Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget

bli av med sötsug

Är du ofta sötsugen? I så fall är du inte ensam. Behovet av något sött dyker ofta upp som ett brev på posten mellan måltiderna och efter maten. Särskilt irriterande är det förstås när du bestämt dig för att ha en godisfri vecka, men känner att suktandet efter sött tar över. Så här kan du själv ta kontrollen över godissuget.
Läs mer: Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget

 

Läsarfråga: ”Hur ska jag bli av med mitt galna sötsug?”

stå emot sötsug

”Jag har kört fast i ett dåligt mönster, där jag lagt mig till med ett otroligt sötbegär. Jag inser vad allt socker gör med min hälsa och känner att jag måste få bukt med det. Men hur ska man tänka då?”
Läs mer: ”Hur ska jag bli av med mitt galna sötsug?”

 

7 saker som får dig att känna dig hungrig – fast du inte är det!

hungrig fast jag ätit

Kurrar magen trots att du nyss ätit? Det kan bero på någon av dessa bovar – som försöker lura dig att äta mer än du behöver.
Läs mer: 7 saker som får dig att känna dig hungrig – fast du inte är det!

 

Läsarfråga: Ökar sötsuget av 5:2-dieten?

5:2 dieten sötsug

”Har testat 5:2-metoden nu under två månader med gott resultat. Det jag undrar över är att det ofta står att sötsuget försvinner men för mig är det tvärtom.”
Läs mer: Ökar sötsuget av 5:2-dieten?

BILD: Thinkstock

 

AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…