Annons

Annons

Nya rön: Jogga lite – och lev länge!

Du behöver inte springa särskilt långt, eller fort, för att skörda de positiva hälsoeffekterna av en joggingtur. Det visar ny forskning.

Den som joggar ofta springer mot ett längre och friskare liv, visar ny forskning.

5,6 år. Så många år kan en kvinna som joggar regelbundet addera till sin förväntade livstid. Motsvarande siffra för män är 6,5 år. Det visar den danska studien The Copenhagen City Heart Study. 

Annons

Under 35 år har forskarna följt 20 000 personer, där bland annat deltagarnas motionsvanor analyserats. Nu visar en rapport att de som joggar regelbundet har stora hälsofördelar att hämta ut vid målsnöret, där en rejäl ökning av den förväntade livstiden är den största vinsten.

Gilla MåBra på Facebook

Och det krävs inga långa distanser eller rekordtider för att hälsan ska få sitt. Enligt forskarna räcker 1-2,5 timmar per vecka för att ge optimal effekt, hårdare träning än så kan få oönskade konsekvenser.

– Risken att dö i förtid var högre både bland icke-joggarna men också för de som tränade extremt mycket. Idealet är att bli lite – inte mycket – andfådd, säger forskarna i ett pressmeddelande.

Jogging ökar kroppens syreupptagningsförmåga, stärker immunförsvaret och kan motverka högt blodtryck.

Är du sugen på en runda? Slå ett slag för hälsan och delta i Blodomloppet – du kan vinna gåstavar från BodyPump när du anmäler dig!

Klicka här för att läsa mer

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…