Annons

Annons

Nya rön: Gener avgör om du går upp av läsk

Struntar vågen i din lunchläsk, eller går jeansen inte att knäppa efter helgens frossande i Fanta? Relationen mellan vikt och läskkonsumtion är högst individuell – och kan kopplas till dina gener, visar ny forskning.

Annons

Läsk och sötade drycker kan påverka vikten olika mycket beroende på gener.

Att läskedryck är onyttigt är knappast någon nyhet. En normalsötad läsk innehåller i snitt 10 procent socker och en halvliter av den bubblande drycker motsvarar sju till åtta sockerbitar. Något som kan sätta spår på både tänder och midjemått.

Lista: Så mycket socker innehåller maten

Men det är inte alla som behöver vänta en viktuppgång av söta drycker. Nya studier visar att viktökning till följd av läskkonsumtion har en genetisk koppling. Vissa av oss har helt enkelt en uppsättning gener som gör att vi snabbare går upp i vikt om vi dricker läsk, skriver norska sajten kk.no.

I den amerikanska studien analyserade forskarna genuppsättningen hos 11 000 personer. Hos de deltagare som hade någon eller några av de 32 gener som gör människan mer benägen att utveckla fetma blev också viktökningen större när de konsumerade sötade drycker.

Ju mer sötad läsk de drack, desto mer gick denna deltagargrupp upp i vikt.

Studien visar att samspelet mellan gener och kosthållning har en större koppling till fetma än vi tidigare trott, säger forskarna – som också kunde konstatera att läsk med artificiella sötningsmedel inte hade samma effekt på viktuppgången.

GI-guiden till smartaste sötningsmedlen

Källa: KK.no

 

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…