Annons

Annons

Nya rön: Därför kan kött skada din hälsa

Ämnen som finns i kött från nöt, gris och lamm kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom, skriver BBC News.

Njut av kött, men i måttliga mängder manar forskarna.

Karnitin, en aminosyra som förekommer naturligt i kött, kan omvandlas till ett ämne som ökar mängden dåligt kolesterol – och därmed risken för hjärtsjukdom. Det visar en färsk studie publicerad i Nature Medicine.

Annons

När bakterier i magen bryter ner karnitin orsakar processen restämnen som i sin tur ökar fettinlagringen i kroppens blodkärl. Karnitin är annars känt för att påverka kroppens utnyttjande av fett som energikälla, vilket gör det vanligt förekommande i bland annat kosttillskott. Enligt TT varnar nu dietister för preparat där karnitin är ett verksamt ämne.

Gilla MåBra på Facebook

Se också upp för charkprodukter som konserverats med nitrit, nitrat eller genom rökning. Även saltat kött eller livsmedel marinerade i malt kvalar in på försiktighetslistan. När dessa livsmedel steks eller grillas uppstår nämligen nitrosaminer, som kan kopplas till cancer.

Du minskar risken att få i dig nitrosaminer genom att undvika hårdstekning av rökta charkprodukter, exempelvis korv och bacon, och att hälla bort det fett som du stekt livsmedlen i. Använder du microvågsugnen för tillagning minimerar du andelen nitrosaminer ytterligare.

Nitrosaminer finns också i stekoset, se därför till att ha bra ventilation när du lagar mat. Även tobaksrök är en källa, vilket gör att rökare är en riskgrupp när det gäller skadligt stora intag.

Tips! Genom att äta C-vitaminrik mat, till exempel apelsinjuice eller sallad, till maten hämmas bildningen av nitrosaminer i mag- och tarmsystemet.

 

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…