Annons

Annons

Nya råd: Så mycket tillsatt socker ska barnen äta som mest

Nya råd: Så mycket tillsatt socker ska barnen äta som mest

Hur mycket socker är det okej att barn äter?

Hur mycket socker är egentligen okej för barnen att få i sig? En hjärtorganisation tog på sig att samla ihop den senaste forskningen för att kunna ge nya råd.

Upp till två års ålder bör barn inte få i sig något tillsatt socker över huvud taget. Det säger de nya rekommendationerna från hjärtorganisationen American Heart Association, rapporterar SVT. Barn och ungdomar i åldrarna 2-18 bör som mest dricka 2,5 dl sockersötad dryck i veckan och äta som mest åtta sockerbitar per dag.

Läs även: Baka gott utan socker – 5 läckra recept

Råden är utarbetade efter att en expertpanel inom organisationen har gått igenom den senaste forskningen på området och kommit fram till att barn över två år bör få i sig max 25 gram tillsatt socker per dag.

Läs även: Så många svenskar vill höja priset på socker

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer, som är samma som hos WHO, ska max 10 procent av det dagliga kaloriintaget komma från tillsatt socker. WHO menar dock att det finns hälsofördelar med att dra ner på intaget med ytterligare 5 procent, alltså 25 gram per dag. Det går att jämföra med en burk med läsk som innehåller omkring 35 gram tillsatt socker.

Läs även: Ny studie: Lax gör socker mindre skadligt

Annons
Gilla MåBra på Facebook
Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…