Annons

Annons

Nya larm varnar för bantningspiller

Inför sommaren vill många gå ner i vikt. Att minska midjemåttet med hjälp av tabletter blir då extra populärt. Men biverkningarna är många och allvarliga, varnar experterna.

Bantningspiller med ämnet efedrin kan orsaka allvarliga hälsoproblem.

Många av marknadens tabletter är baserade på efedrin – ett dopingklassat ämne som kan orsaka allvarliga problem enligt tidningen Metro.
– De tror att efedrin skyndar på fettförbränningen, men i själva verket är det hungerkänslorna som blockeras. Efedrin kallas amfetamin light eftersom det har liknande effekter, säger Dopingjourens Nina Gårevik till tidningen.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Hjärtklappning, ångest och sömnproblem är de vanligaste biverkningarna enligt Nina Gårevik. Ett annat problem är det enorma mat- och sockerbehov som uppstår när man försöker sluta. Även flera dödsfall har rapporteras, skriver Metro.

Efedrin kan inte klassas som narkotika, eftersom EU redan stämplat det som ett ämne man kan framställa narkotika av. I tävlingssammanhang är dock samma preparat dopingklassat.

På grund av sin läkemedelsklassning får efedrin inte säljas öppet, men tabletterna finns att köpa via nätet.

Tillverkarna har uppmärksammat debatten och många har ersatt efedrin med synefrin. Nina Gårevik varnar även för detta ämne, som har liknande effekter med klassas annorlunda.

Av: Jennie Sandberg
Bild: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…