Annons

Annons

Ny studie: Medelhavsdiet kan minska risken för bröstcancer

Ny studie: Medelhavsdiet kan minska risken för bröstcancer
Medelhavskost kan minska risken för en viss typ av bröstcancer, visar ny omfattande forskning. Dieten, som består av bland annat olivolja, grönsaker, fisk och nötter, har även rekommenderats för att förebygga andra sjukdomar.

Ny forskning har kommit fram till att medelhavskost kan minska risken för viss typ av bröstcancer. Studien omfattade över 60 000 personer och sambandet mellan en medelhavsinspirerad diet och en minskad risk för bröstcancer var tydligt.

Annons

Enligt studien kan risken att drabbas av östrogenreceptornegativ bröstcancer minska med 40 procent om man följer en medelhavsdiet. Just den typen av bröstcancer har vanligtvis en sämre prognos än andra typer av bröstcancer, uppger professor Piet van den Brandt, den ledande forskaren bakom studien, till SVT.

Läs också: 7 sätt att minska risken för bröstcancer

Studien genomförs vid Maastricht University i Nederländerna och kvinnor i åldrarna 55 till 69 deltog i forskningsprojektet som pågått i drygt 30 år.

En diet kan dock inte kan ge ett säkert skydd mot cancer och att det är viktigt att vara uppmärksam på symptom trots hälsosamma levnadsvanor. World Cancer Research Fund har sedan tidigare rekommenderat ett stort intag av vissa livsmedel, däribland flera som ingår i medelhavsdieten, för att förebygga cancer. Utöver typisk medelhavskost rekommenderar WCRF även bönor och fullkornsprodukter samt att avstå rött kött och chark.

Foto: Thinkstock

 

Nya rön: Det är är bästa skyddet mot bröstcancer

Läs också: Nya rön: Det är är bästa skyddet mot bröstcancer

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…