Annons

Annons

Ny studie: ”Kontaktyrken” sliter på din pyskiska hälsa

Bland svenska kvinnor är psykiska diagnoser den vanligaste orsaken till sjukskrivningar. Här är yrkesgrupperna som drabbas hårdast!

Kontaktyrken, som främst finns inom skola, vård och omsorg, innebär en högre risk för psykisk ohälsa. Visar en ny studie från Försäkringskassan.

Brister i arbetsmiljö

Studien visar ett tydligt samband mellan brister i den psykosocial arbetsmiljö och risk för sjukskrivning på grund av psykisk diagnos. Det finns även ett samband med sömnsvårigheter på grund av tankar på jobbet.

Annons

Många av de drabbade yrkena  finns inom den offentliga sektorn. Dessa yrken är de allra största grupperna på arbetsmarknaden. Till exempel sjuksköterskor, vård- och omsorgspersonal, barnmorskor, gymnasie-, grundskole- och förskollärare.

Fakta

– För både kvinnor och män är risken att påbörja sjukfall med psykisk diagnos som högst i åldern 30-39 år och något högre för dem med barn.

Gilla MåBra på Facebook

– Risken är också något högre för individer boende i de tre storstadsområdena med förorter än för individer som bor i övriga städer eller på mindre orter.

– Risken för sjukskrivning med psykisk diagnos är 28 procent högre för kvinnor jämfört med män.

 

Källa: Försäkringskassan

AV: Izabella Falck
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…