Annons

Annons

Ny studie: Ett glas vin om dagen kan skydda mot demens

Ny studie: Ett glas vin om dagen kan skydda mot demens

Ett glas vin kan hjälpa hjärna med sin rensningsprocess – och därmed skydda mot alzheimers sjukdom.

Kan man skåla sig till en friskare hjärna? Nja. Men enligt en ny studie kan måttliga mängder alkohol hjälpa hjärnan att minska inflammationer och toxiner som är kopplade till demens.

Enligt en ny studie kan ett måttligt intag av alkohol minska inflammationer och toxiner i hjärnan. Forskarna som gjort studien vid Rochester University menar att det även gäller de sorters toxiner som kopplas till alzheimers sjukdom.

Annons

Studien gjordes på möss, som fick alkohol motsvarande 2,5 drinkar för en människa. Man kunde se att mössen som fått alkohol hade färre tendenser inflammationer i sina hjärnor, samt lättare att rena sig från toxiner, än de möss som inte utsatts för alkoholen.

Gilla MåBra på Facebook

Läs också: Forskning: Drick vin på kvällen och gå ner i vikt

Men det gäller också enbart måttliga mängder alkohol.

”Tidigare studier har visat att ett lågt alkoholintag är förknippat med mindre risk för demens medan ett högt intag av alkohol under flera års tid kan öka risken för försämrad kognitiv hälsa”, säger Maiken Nedergaard, en av forskarna och huvudförfattare till studien, enligt CNBC, och fortsätter: ”Den här studien kanske kan hjälpa oss förstår varför det är så. Specifikt så verkar små doser alkohol förbättra hjärnhälsan”.

Studien, som publicerats i tidskriften Scientific Reports, fokuserade just på hjärnans ”reningsverk”, det glymfatiska systemet.

Läs också: Är ett glas vin lika bra som en timmes träning? 

Men detta är inte den första studien som visar att små mängder alkohol kan ha positiva effekter. Tidigare studier har till exempel visat att en måttlig mängd alkohol kan gynna hjärthälsan. Och neurologen Gordon Shepard vid Yale School of Medicine menar att vin tränar hjärnan lika mycket som ett träningspass.

Men den som vill göra något gott för sin hjärnhälsa bör inte satsa på alkoholhaltiga drycker i första hand, då alkohol även har en rad negativa effekter på hälsan, särskilt om du dricker för mycket. Istället gör du rätt i att se till att du får tillräckligt med sömn samt fysisk motion, och att undvika långvarig stress.

Källa: CNBC  Foto: IBL

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…