Annons

Annons

Ny studie: Depressioner kan bero på inflammation i hjärnan

Ny studie: Depressioner kan bero på inflammation i hjärnan

Kan depression vara ett tecken på inflammation i hjärnan? Forskare tror nu det.

Personer som länge varit deprimerade visar högre grad av inflammation i hjärnan än de som behandlats med antidepressiv medicin. Nu ska svenska forskare ta reda på om antiinflammatoriska läkemedel kan hjälpa mot sjukdomen.

Det har funnits teorier om att vissa depressioner kan uppstå till följd av inflammationer i kroppen, och nu har en mindre studie gjorts som pekar på att det kan ligga något i detta. Enligt resultaten visar personer som går med depression länge utan behandling med antidepressiv medicin tecken på mer inflammation i hjärnan än personer som medicinerats.

Annons

– Det här är en viktig pusselbit för vår förståelse av sjukförloppet. Flera hjärnregioner som är centrala vid depression verkar få en stegrad inflammation med tiden, säger Martin Samuelsson som är universitetsöverläkare vid psykiatriska kliniken, Universitetssjukhuset i Linköping, till Dagens Medicin.

Gilla MåBra på Facebook

Läs också: Ny studie visar samband mellan inflammation och depression 

Studien, som pågick mellan 2009-2017 och publicerades i Lancet Psychiatry, gjordes på 80 vuxna personer i Toronto, Kanada, som hade en svår sjukdomsbild. En tredjedel av dessa hade gått utan behandling i mer än tio år, en tredjedel i mindre än 10 år och den sista delen var friska – en kontrollgrupp.

Deras hjärnor undersöktes med hjälp av en petkamera och forskarna gjorde tester för att mäta en inflammationsmarkör som kallas TSPO, translocator protein, som avges av immunceller. Markören har ett samband med nervcellsdöd.

Läs också: Selena Gomez: ”Kommer aldrig besegra min depression”

Forskarna kunde då se att mängden TSPO var upp till 33 procent högre hos de personer som gått längst utan medicinering, jämfört det de som fått medicin tidigare.

– Ett intressant fynd är att nervcellsinflammationen gick att bromsa med antidepressiva läkemedel. Det har man tidigare sett i cellexperiment men inte hos människa, säger Martin Samuelsson.

Han menar också att depression är ett föränderligt tillstånd.

Läs också: 15 tidiga tecken på utbrändhet eller depression

– Jag tror att de är inne på rätt spår. Det finns olika stadier av depression och därmed behöver medicineringen anpassas utefter vilket sjukdomsstadium patienten befinner sig i, säger han.

Martin Samuelsson ska nu tillsammans med kollegor utföra en studie där personer med depression och inflammation i hjärnan och få antiinflammatorisk behandling för att se om det kan göra skillnad på tillståndet.

Källa: Dagens Medicin   Foto: IBL

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…