Annons

Annons

Ny metod kan bli hemligt vapen mot aggressiv bröstcancer

Ny metod kan hjälpa mot aggressiv bröstcancer.

Ny metod kan hjälpa mot aggressiv bröstcancer.

Mellan 10 och 15 procent av de som drabbas av bröstcancer får en svår form som är mer komplicerad att behandla. Nu håller forskarna på att ta fram en ny medicin som kan göra tumörerna mindre aggressiva.

Varje dag insjuknar runt 20 kvinnor i Sverige i bröstcancer vilket gör den till den vanligaste cancerformen bland kvinnor.

Men prognosen är god. Bara de senaste årtiondena har chansen att bli botad ökat, mycket tack vare bättre behandlingsmetoder och att sjukdomen ofta upptäcks allt tidigare.

Annons

Läs också: Cancerfondens krav: Kalla äldre kvinnor till mammografi

Runt 70 procent av alla drabbade har luminal bröstcancer. Det innebär att tumören är hormonkänslig och svarar bra på behandling med hormonläkemedel.

Gilla MåBra på Facebook

Men mellan 10 och 15 procent har basala brösttumörer som är aggressivare och där risken för återfall är högre. Tumörer är då okänsliga för hormoner och patienterna kan endast erbjudas behandling med höga doser av cellgifter.

Biologiskt läkemedel

Nu har forskare vid Lunds universitets i samarbete med forskare från Karolinska Institutet börjat utveckla ett läkemedel för de svårbehandlade tumörerna. Resultatet av studien publicerades nyligen i tidskriften ”Nature Medicine”.

Läs också: 11 saker som du nog inte visste om dina bröst – men borde veta

– Vi har utvecklat en ny behandlingsstrategi för aggressiva och svårbehandlade basala brösttumörer som innebär att cancern omvandlas till en hormonkänslig tumör som svarar på konventionell hormonterapi, säger Kristian Pietras, professor i molekylär medicin vid Lunds universitets cancercentrum på Medicon Village, i ett pressmeddelande.

Kristian Pietras, professor i molekylär medicin vid Lunds universitets cancercentrum på Medicon Village. Bild: Kennet Ruona

Metoden innebär att det biologiska läkemedlet manipulerar bindvävscellerna i de aggressiva brösttumören och omvandlar dem till en hormonkänslig tumör. Detta innebar också att tumören kan behandlas med konventionell hormonterapi.

Läs också: Forskare: Så lite övervikt räcker för ökad cancerrisk

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Foto: IBL

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…