Annons

Annons

Ny effektiv viktmetod: Grön paleo – stenålderskost på veganvis

Trenddieten paleo har fått en grönare kompis – en metod som tar bort dina extrakilon snabbt och säkert. Dessutom är den perfekt mot sötsug.


Paleokost, även kallad stenålderskost, har vuxit enormt i popularitet de senaste åren. Och den är effektiv – för både hälsan och vikten. Sverige ligger i framkant när det gäller forskning på paleo. Studier från våra svenska universitet visar att dieten kan ge en snabb viktminskning och förbättrade hälsovärden. I en studie gick exempelvis deltagarna ner i genomsnitt 4,5 kilo efter fem veckor med paleokost. Dessutom förbättrades blodsocker- och insulinnivåer samt blodfetter.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Vad går då stenålderskosten ut på? Jo, man äter mycket grönsaker, magert kött, fisk, nötter, bär och frukt – och utesluter mejeriprodukter, spannmål, baljväxter, raffinerat socker och salt. All mat ska vara i sin renaste form.
Men nu har det vuxit fram en ny typ av paleodiet: en grönare variant som går ut på att äta proteinrika livsmedel från växtriket, i stället för kött och fisk. Du kan välja att köra den gröna varianten fullt ut, eller blanda de två.

Näringsfysiologen Jenna Zoe har skrivit boken ”Grön Paleo”, där hon berättar om varför hon förespråkar dieten:
”Det verkar gå en skiljelinje mellan dem som förespråkar en växtbaserad diet och dem som blint tror på paleo. Men jag har upptäckt att underverket sker när dessa två överlappar varandra. Här kan du kombinera det bästa från vegan- och paleokosten.”
Enligt Jenna Zoe handlar det om att hitta en balans som passar just dig. Behöver du mer fett i din kost, tillsätt mer fett. Behöver du fisk, bönor eller gryn, ät då det. Allt handlar om att du ska må bra, menar hon.

Viktmässigt är fördelen med paleokost att den per automatik ger en kalorireduktion, utan att du behöver räkna kalorier. På så sätt kan du få en helt naturlig viktnedgång.
Så här säger MåBra:s viktcoach Marie Tegnér om metoden:
– Den här dieten kan passa alla som är nyfikna på att testa något nytt. Följer du den under lång tid bör dock du vara noggrann med att du får i dig allt din kropp behöver.

Hur får man då i sig tillräckligt med näring?
– Här gäller det att variera livsmedlen och inte börja med en helgrön diet. Gärna en ”flex-variant” där du äter mycket vegetariskt men även ägg, fisk och kanske lite kött för att få i dig tillräckligt med protein.
Vilka är fördelarna med den gröna paleovarianten?
– Det är klimatsmart att äta grönt, och du får automatiskt i dig massor av vitaminer. Men eftersom dieten utesluter baljväxter måste du få i dig protein på annat sätt, exempelvis genom quinoa, bovete, chia-, hampa- och solrosfrön.

Hur ska man applicera den?
– Sätt dig in i metoden och fundera över varför du vill testa den här typen av mathållning. Är det något du tror att du kommer att trivas med? Kan du tänka dig att utesluta de livsmedel som står på ”undvik-listan”? Prova under en månad och känn efter hur du mår.
Vad kan man få för effekt på vikten?
– Det här är ett bra sätt att gå ner i vikt eftersom du äter mycket grönsaker, rotfrukter och naturlig mat som ger volym och näring. Det fett du äter är av god kvalitet och du bör få en viktminskning om du inte överdriver intaget av nötter och frön som ger mycket energi.
Kan man få ett minskat sötsug eftersom man undviker socker och snabba kolhydrater?
– Jag tror absolut att du kan få ett minskat sötsug om du ger dig själv chansen att förändra dina vanor. Dieten utesluter socker och annat raffinerat och processat – och du kan vänja dina smaklökar vid mindre tillsatt socker.

Köp hem!
Låt dessa livsmedel utgöra grunden i din kost.
Frukt
Grönsaker
Rotfrukter
Örter
Alger, exempelvis spirulina
Sjögräs
Nötter (undvik cashewnötter, de främjar gasbildningen i kroppen)
Produkter av kokosnöt
Frön, som hampa och chia
Oljor, helst oliv-, linfrö-, sesam-, pumpafrö- och avokadoolja
Glutenfria gryn som amarant, quinoa och bovete (är tillåtna vid grön paleo eftersom de är proteinrika)
Kakaonibs och kakaopulver
Äppelcidervinäger
Spannmålsfritt mjöl, exempelvis mandelmjöl
Bjäst, en näringsjäst som finns i hälsokosten

Källa: Boken Grön Paleo
Bra att undvika
Kom ihåg att inget är förbjudet, utan utgå ifrån dina behov. Detta är bara riktlinjer.
Raffinerat socker, mjöl och gryn
För mycket salt
Mejeriprodukter
Bönor, balj- och ärtväxter
Fullkornsprodukter
Processade livsmedel
Kött, fisk och ägg

Bild Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…