Annons

Annons

Ny metod avslöjar om du är yngre eller äldre än siffran i passet

Det kan skilja över 20 år mellan vår biologiska och fysiska ålder, enligt en ny studie.

Nu har forskare vid The Hebrew University of Jerusalem hittat en metod för att mäta hur vi åldras. I en studie jämförde de den fysiska åldern med siffran i passet hos unga vuxna mellan 26 och 38 år.

Annons

Och det visade sig att skillnaderna i vissa fall var väldigt stora! Till exempel var vissa av 38-åringarna kroppsligt runt 30 år, medan andra var 60 år – alltså dubbelt så gamla.

Läs mer: Här är maten som påskyndar åldrandet

För att komma fram till den fysiska åldern togs prover på leverns, lungornas, njurarnas, immunförsvarets och ämnesomsättningens funktion. Dessutom testade de HDL-kolesterolevärdet och syresättningsförmågan. De mätte även längden på telomererna – de yttre ändarna på kromosomerna som blir kortare med åldern. De studerade också blodkärlen i hjärnan och bakom ögonen. Och även tandhälsan togs i beaktande.

Läs mer: Nya fastemetoden som gör dig yngre, slankare och friskare

Med en sammanställning av resultaten från de olika testerna kunde forskarna sedan räkna ut deltagarnas fysiska ålder. De värdena mätte de vid tre olika tillfällen – när testpersonerna var 26, 32 och 38 år.

Läs mer: Så tränar du dig till en yngre kropp

De kunde då se att de flesta åldrades runt ett år varje år. Men vissa blev hela tre år äldre om året! Och andra stannade upp totalt i åldrandet och förblev lika unga som året innan. De höll sig då även yngre än sin verkliga ålder.

Läs mer: Knepen som gör dig 10 år yngre

Samtidigt var de som åldrades i förtid istället kroppsligt äldre. Till exempel blev en 38-åring med en fysisk ålder på 40 år 1,2 år äldre per år under de 12 år studien pågick. De som var fysiskt äldre fick även sämre resultat vid tester av exempelvis balans och koordination – förmågor som vanligen försämras när vi blir äldre.

Läs mer: Superbäret som föryngrar hjärnan och höjer ditt humör

Men det var inte bara insidan som åldrades, utan även utseendet! Det kom forskarna fram till efter att de fotograferat testpersonerna när de var 38 år. Sedan fick en grupp studenter uppskatta deras ålder. De tyckte då att de som hade åldrats snabbast även såg äldst ut!

Läs mer: Anti-age i grönsaksdisken – ät dig yngre!

Det huvudsakliga målet med studien var att på sikt kunna påverka åldrandet. Förhoppningen är att resultaten ska vara till hjälp för att utveckla mediciner som saktar ner åldringsprocessen så att vi kan förbli unga och friska längre.

 

AV: Elin Lenander

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

 

Lev längre med rätt mat – allt om kosten som bromsar åldrandet

Ät rätt och lev längre!

Svenska forskare har tagit fram ”kostportföljen” – en meny med mat som skyddar mot diabetes, hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck och sviktande minne. Så funkar den!

Läs mer: Lev längre med rätt mat – allt om kosten som bromsar åldrandet

 

Ju yngre du känner dig, desto längre lever du!

Känner du dig yngre än siffran i ditt pass?

De som känner sig yngre än sin verkliga ålder lever längre än andra, enligt en ny studie.

Läs mer: Ju yngre du känner dig, desto längre lever du!

 

Sov gott & lev längre – nya rön för dina sömnvanor

Att sova för lite - eller för mycket - är inte bra för hälsan...

Räcker ett fåtal timmars sömn, eller är du en äkta långsovare? Här är nya riktlinjerna för antalet timmar du bör sova per natt!

Läs mer: Sov gott & lev längre – nya rön för dina sömnvanor

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…