Annons

Annons

Ny granskning visar massvis av farliga kemikalier i svensk mat

En ny granskning visar att flera svenska livsmedel innehåller farliga och olagliga kemikalier, men Livsmedelsverket slår inte larm.

Må bra skrev tidigare om fem frukter som vi bara bör äta om de är ekologiska eftersom de innehåller farliga bekämpningsmedel. Efter en ny granskning rapporterar Sveriges radio att Livsmedelsverket har känt till att farliga och olagliga medel används, till och med inom EU, i livsmedel som säljs i Sverige.

Annons

– Vad jag kan se nu är det flera av de här hormonstörande ämnena som förbjöds för 10 år sedan i Europa, säger Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen till Ekot.

Bland de produkter som funnits innehålla misstänkt hormonstörande ämnen hör olivolja från Grekland, apelsiner från Spanien, vindruvor från Grekland, äpplen från Belgien och gurka från Holland. Men de förekommer också i bland annat chilifrukter, ris och russin.

Kemikalieinspektionen menar att även ytterst små doser av dessa ämnen kan vara farligt för människor, och att det är olämpligt av många skäl att få i sig dem.

Från Livsmedelsverkets sida slår man ändå inte larm om fynden, trots att kemikalierna är både farliga och illegala, eftersom nivåerna inte överskrider de gränsvärden som har satts, och som alltså bedöms som säkra.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…