Annons

Annons

Ny forskning: Snart kan bröstcancer värmas bort

Snart finns en betydligt enklare behandling vid tidigt upptäckt bröstcancer – med ett nålstick kan man döda tumören med värme.

Varje dag får runt 20 svenska kvinnor veta att de har bröstcancer. I dag opereras tumören oavsett storlek. Men snart kan en ny behandlingsform bli möjlig för de kvinnor som upptäcker bröstcancer i ett tidigt stadium. I stället för att skäras bort hettas cancertumören upp med hjälp av elektrisk ström.

Annons

– Det är en avsevärt enklare procedur som tar ungefär tio minuter. Man sticker in en 1,5 millimeter bred nål som prickar tumören. Det är en helt annan sak än ett traditionellt kirurgiskt ingrepp i narkos, säger Lars Löfgren, överläkare vid Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Genom att leda in elektricitet i tumören via nålen kan läkarna värma upp den till 70 grader, vilket tar död på tumörcellerna. Sedan kan patienten gå hem till sin familj igen.

Den här formen av teknik där man värmebehandlar olika onormala vävnader blir allt vanligare inom sjukvården.

– Tumörer i njurar och lever behandlas redan så här. Tekniken har fått ett uppsving. Det kanske beror på att man hittar tumörer allt tidigare, säger Lars Löfgren.

När det kommer till bröstcancer finns tekniken ännu bara på forskningsstadiet och man måste vara med i en studie för att komma i fråga. Men forskarna är positiva och tror att metoden kan bli tillgänglig för en stor andel patienter inom en tioårsperiod. Åtminstone när det kommer till bröstcancertumörer som är mindre än två centimeter i diameter när man hittar dem.

– Men många bröstcancerfall är just så här små eftersom man brukar hitta dem redan på hälsokontroller numera, säger Lars Löfgren.

I forskargruppens senaste studie, som gjordes vid mammografienheten på Capio S:t Görans sjukhus, ingick 18 patienter. För att kontrollera att tumören verkligen var död fick de alla genomgå operation tre veckor senare där tumören togs ut och analyserades. Det visade sig att det fungerade. Samtliga tumörer var döda. Operationen gjordes ungefär vid samma tidpunkt som bröstcancerpatienterna ändå skulle opereras enligt den gamla vanliga behandlingsmetoden. Men den här delen kan bli överflödig i framtiden.

Nu återstår en ny stor jämförande studie på 1 400 patienter som bekräftar de nya rönen innan metoden kan bli rutin inom sjukvården. Den här gången kommer hälften att få genomgå vanlig operation medan hälften får testa den nya värmemetoden, men utan operation på slutet.

Av Maja Lundbäck

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…