Annons

Annons

Ny forskning: Naturmedlen som kan skada din lever

Örtte, ayurvedisk medicin och kosttillskott - det är några av hälsoprodukterna som kan ge allvarlig leverskada, enligt en amerikansk rapport.


Att använda många olika naturpreparat för ofta och i kombination med andra kosttillskott, vitaminer eller vanliga läkemedel, kan vara förenat med risker. Bland annat kan man få allvarliga leverskador, varnar amerikanska forskare som tittat på förekomsten av så kallad kemikalieorsakad leverskada.

Annons

De konstaterade att ett av fem fall, alltså 20 procent, orsakats av naturmedel, till exempel i form av örtte eller kosttillskott. Bland annat pekar de ut mixturer med kinesiska och koreanska örter, ayurvediska naturmedel och gröna te-blandningar. Inte bara kan de innehålla skadliga ingredienser, de kan också reagera negativt om man kombinerar dem med vanliga läkemedel.

En annan risk är att man får i sig en överdos av vissa ämnen om man kombinerar dem med vanliga vitamintillskott. Det som förvärrar problemet är att leverskadorna ofta utvecklas under lång tid och upptäcks sent. Symtomen kan komma först efter många månaders användning då skadan redan är ett faktum. Trötthet, klåda, illamående, svullnad och ödem samt gul hudton är några av tecknen på att levern är påverkad.

Tidigare har myndigheter också varnat för att naturprodukter med vissa växter, till exempel tussilago och vallört, kan vara förorenat med växtgiftet pyrrolizidinalkaloider. Även de är kända för att ge svåra leverskador.

Källor: Fox News, Journal of Hepatology

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…