Annons

Annons

Ny forskning: Dieten som kan förlänga livet – med 10 år!

Ny forskning: Dieten som kan förlänga livet – med 10 år!
En av de senaste trenderna bland dieter är den ketogena dieten. Ketogen kost liknar en strikt LCHF-diet och är rik på fetter. Nu visar ny forskning att dieten skulle kunna förlänga livet.

Trenddieter kommer och går och en av de senaste som nu är på många människors läppar är den ketogena dieten. Ketogen kost är rik på fetter medan intaget av kolhydrater och protein är kraftig reducerat. Ketogen kost är främst populär bland personer som tränar mycket och dieten har liknats vid en extrem variant av LCHF.

Annons

Vid en ketogen diet kan fettförbränningen bli snabb i början och dieten har bland annat visat sig ha effekt hos barn med svår epilepsi. Viss forskning menar också att den kan vara effektiv mot exempelvis alzheimers och Parkinsons sjukdom.

Gilla MåBra på Facebook

Om man följer en ketogen diet fullt ut försätts kroppen i ketos, vilket innebär att kroppen istället för att förbränna glukos börjar bränna fett och ketoner, ett energiämne som fungerar som bränsle för hjärnan. Ketos är en anpassning inför svälttider.

Läs också: Viktmetoderna som gör dig smal OCH frisk – enligt experter

Ketogen kost kan förlänga livet

Ny forskning visar nu att dieten faktiskt även skulle kunna förlänga livet. Forskningen utfördes på möss vid UC Davis School of Veterinary Medicine i USA och tittade på hur kost med ett högt fettintag påverkade åldringsprocessen. Mössen delades in i tre grupper och fick olika kost, däribland ketogen kost, men åt lika många kalorier.

– Resultatet överraskade mig lite, säger Jon Ramsey, dietist vid UC Davis School of Veterinary Medicine, på högskolans sajt och fortsätter:

– Vi förvände oss några förändringar men jag var imponerad av storleken av våra observationer – en ökning på 13 procent i medellivslängd för möss som åt en diet hög på fetter jämfört med en diet hög på kolhydrater. I människoår innebär det sju till tio år. Men lika viktigt: Mössen bibehöll sin hälsa senare i livet.

Utöver en längre medellivslängd kunde forskarna se att ketogen kost förbättrade mössens minne, koordination och styrka. Förekomsten av inflammationer och tumörer minskade även.

Ketogen diet inverkar utan viktminskning

– I det här fallet är många av sakerna vi tittade på rätt lika hos människor. På en grundläggande nivå har människan liknande förändringar och försämringar i organens funktion när de åldras. Den här studien indikerar att en ketogen diet kan ha en stor inverkan på hälsan och livslängden utan stor viktminskning eller ett begränsat intag, säger Jon Ramsay till sajten.

Forskarna påpekar dock att de inte vet hur mycket fett som är optimalt vid en ketogen diet och att de fortfarande undersöker exakt vad som händer under en ketos.

Läs också: Så ska du äta för att ge viktnedgången en drömstart

Källor: UCDavis, The Thirty 
Foto: IBL/Shutterstock

 

Testa på vår nya webbtjänst Bränn Fett!

brann-fett-kurs

Gå ner 5 kilo på 2 veckor genom att vrida upp din fettförbränning! Tillsammans med MåBra och ledande experter kan du tappa kilon enkelt och effektivt.

Du får:

  • Kost- och träningsplan för en rivstartsvecka
  • Kost- och träningsplan för två fettbrännarveckor
  • Nya rön och ovärderliga fakta om fettförbränning
  • En online-träningsvideo med personliga tränaren Leila Söderholm

Just nu-pris 249 kronor – läs mer och börja direkt här!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…