Annons

Annons

Ny forskning: Blodprov kan hjälpa dig gå ner i vikt

Forskare har hittat en ny enkel metod för att hjälpa människor att välja rätt diet. Allt som krävs är ett helt vanligt blodprov. "Jag tror att det här är det första allvarliga steget mot att vi gör kostråden mer personliga", säger forskaren Mads Fiil Hjorth till SVT.

Undersökningen är ett samarbete mellan flera universitet runtom i världen och har nyligen publicerats i tidskriften”American Journal of Clinical Nutrition”.

I framtiden kanske ett blodprov kan hjälpa dig gå ner i vikt. Bild: IBL

Försökspersonerna fick äta olika sunda kosttyper som sedan studerades och utvärderades. Totalt genomfördes sex större undersökningar.

Annons

Resultatet var tydligt. Genom att titta på personernas blodsockernivåer kundeforskarna rekommendera vilken diet som skulle leda till störst viktnedgång.

Gilla MåBra på Facebook

Läs också: Blodprov visar om du riskerar hjärtsjukdom

– Tidigare har man trott att alla ska äta samma slags kost. Men vi har funnit att man kan säga vilka som bör skära ned på fettet och vilka som bör undvika kolhydrater, säger Mads Fiil Hjoth, forskare på Köpenhamns universitet, till SVT.

Mer personlig kostrådgivning

De som har en normal reglering av socker fick rådet att skära ned på fettet, men inte vara rädda för att äta kolhydrater. De som i stället hade höga nivåer av blodsocker, rekommenderades mindre kolhydrater, men mer fett och fibrer.

– För många människor kan rätt agerande utifrån dessa blodprover leda till en viktminskning som är 6–7 gånger större än om de äter fel kost, säger Anders Astrup, institutionsledare på Institutet för idrott och kost vid Köpenhamns universitet, till SVT.

Läs också: Fem tecken på att din diet är fel för dig

Bild: IBL

Den här gången studerades blodprov, men forskarna tror att det går att få fram ännu mer information genom att studera avföring och genetik.

– Jag tror att det här är det första allvarliga steget mot att vi gör kostråden mer personliga, säger Mads Fiil Hjorth till SVT.

 

Framtidens diet är anpassad efter dina gener

Framtidens diet anpassad efter dina gener.

Läs också: Framtidens diet är anpassad efter dina gener

 

Annons:

Naturdiet har smarta måltidsalternativ för dig som söker en fullvärdig måltid eller ett näringsrikt mellanmål i farten. Alltid med ett högt proteininnehåll, lågt energiinnehåll men fullt av vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Naturdiet är det smarta och enkla valet för dig som vill leva en hälsosam livsstil!   

Läs mer på www.naturdiet.se

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…