Annons

Annons

Nu är det klart – ensamstående föräldrar ska få mer stöd

Nu är regeringen och Vänsterpartiet överens: Nästa år höjs underhållsstödet ytterligare för ensamstående föräldrar.

Från och med första juli nästa år höjs beloppet med 150 kronor för barn mellan 11 och 14 år och 350 kronor för barn mellan 15 och 18 år.

– Ensamstående föräldrar har halkat efter under lång tid, underhållsstödet har bara höjts med hundra kronor sedan 1994, man förstår att det är tufft, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V) till Aftonbladet.

Annons

Regeringen och Vänsterpartiet är äntligen överens om ändringarna, som en del i regeringens kommande höstbudget. Det har varit en del i Vänsterpartiets satsning mot en ekonomisk jämlikhet.

Läs också: Så har barn det runtom i världen

– Det är ju de redan privilegierade som varit prioriterade under lång tid med till exempel RUT och slopad förmögenhetsskatt. Det är andras tur nu – till exempel ensamstående föräldrar , vilka framförallt är kvinnor, säger hon.

Underhållsstödet börjar höjas från och med den 1 juli 2018, och detta är alltså utöver en tidigare ökning på 150 kronor fö 15–18-åringar, börjar gälla vid årsskiftet. Idag ligger underhållsstödet på 1 573 kronor per barn och månad för samtliga åldersgrupper.

Läs också: Så mycket kostar din fyraåring!

Underhållsstöd betalas ut av Försäkringskassan, till föräldrar som har ensamt ekonomiskt ansvar för barn, och där den andra föräldern inte kan betala.

– Det här är tredje gången vi får igenom en ökning och det tycker jag känns viktigt. Framförallt för de barn och föräldrar som berörs som kan få bättre möjlighet att till exempel köpa vinterkläder och göra något roligt tillsammans, och slippa oroa sig över ekonomin ständigt, säger Ulla Andersson till Aftonbladet.

Foto: IBL

 

Så mycket högre kan det nya barnbidraget bli

Läs också: Så mycket högre kan det nya barnbidraget bli

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…