Annons

Annons

Nöten som är allt annat än nyttig…

Vi mumsar nötter som aldrig förr, och visst är de små protein- och fettrika snacksen en toppenbra näringskälla. Men det finns saker att vara uppmärksam på...

Att äta nötter för att stilla hungern gör de flesta, nötter används ofta som smidigt mellanmål och är ett bra alternativ till en chokladkaka när hungern styr in dig till närmaste Pressbyrån eller Seven Eleven. I påsen väntar i regel en näve nyttiga fetter, bra protein och nyttiga vitaminer.

Annons

Men du kan också få i dig betydligt mer otrevligare saker, bland annat det cancerframkallande ämnet aflatoxin B1. Särskilt jordnötter och paranötter kan ha höga halter av ämnet, skriver Livsmedelsverket.  Aflatoxin B1 kan i höga doser eller under långvarig intag även orsaka leverskador. Samma källa menar dock att risken för svenska konsumenter att få i sig skadliga mängder av giftet är mycket liten.

Gilla MåBra på Facebook

Det kan ändå vara bra att känna till att missfärgade nötter sammankopplas med höga aflatoxin-halter, även mögelskadade nötter har en större trolighet att bära på giftet. Hittar du mögliga eller skadade nötter bör du se över hela påsens innehåll, och var extra vaksam om dina barn äter nötter.

 

MISSA INTE:

Trots sin blygsamma storlek har den här lilla nöten en stor inverkan – kanske på både vikt och hälsa!

Nöten som gör dig mindre hungrig

Är din mage orolig och ofta svullen? Då kan du vara intollerant mot mjölk, mjöl och frukt – eller annan mat med hög FODMAP.

Svullen mage? Prova FODMAP-dieten!

Mineraler är viktiga för din friskfaktor, men visste du att de kan ge viktnedgången en knuff i rätt riktning också?

Mineralerna som minskar midjemåttet

 

BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…