Annons

Annons

Njut dig ner i vikt: Allt om nya 80/20-dieten!

Håll koll på maten under dina "80-dagar" och unna dig resterande tid!

Den hyllas för sin enkelhet och logik. Och visst påminner senaste kostflugan 80/20-dieten mycket om svenskarnas lagom-taktik?

Vi hade precis lärt oss räkna till 5:2, 6:1 och 16:8 – men nu har en ny sifferkombination gjort entré bland diettrenderna. 80/20-dieten, eller kort och gott 80/20, beskrivs som en livsstil som gynnar viktnedgång – när den behövs – och motverkar viktökning.

Annons

Balanserad kost, sunt förnuft och bekanta begreppet ”lagom” är riktlinjerna snarare än benhård kalorikontroll, kolhydratsskräck och fettnoja.

Gilla MåBra på Facebook

Och livet med 80/20-dieten är enkelt. 80 procent av tiden äter du sunda måltider och återstående 20 procent unnar du dig vad du vill. Och matematiken är inte så svår att begripa. Äter du tre stora måltider om dagen på en vecka, är tre av dessa ”njutfönster” där du kan unna dig lite extra. Äter du fem mindre måltider per dag är sju av dem tillfällen du kan unna dig vad du vill.

Vill man förenkla det ytterligare kan veckodagarna vara de dagar man äter sundare och helgen det tillfälle då det blir extra festligt.

Metoden hyllas av många, dels för att den inte förbjuder något, men också för att den inbjuder till en sundare tänk kring mat och motion generellt.

– Att vara 100 procent fokuserad på sin kosthållning orkar ingen vara, men ett 80-procentigt fokus fixar alla, säger Yumi Lee, en av Hollywoods stora namn inom personlig träning. Han tipsar samtidigt om att äta fem mindre måltider per dag för att få ut maximalt av metoden.

Vad ska jag äta?

80/20-dieten välkomnar både frukt och fika!

80/20-dieten välkomnar både frukt och fika!

80/20-dieten förespråkar oprocessade livsmedel i så stor utsträckning som möjligt. Undvik alltså halv- och helfabrikat och att äta på restaurang under dina 80-dagar.

Lax och övrig fisk, mager kalkon och kyckling som du ångar, grillar eller kokar själv är bra proteinalternativ. Likaså ekologiska ägg. Även smala mejeriprodukter och fullkornsprodukter, i form av ris, bröd och pasta, är bra alternativ dessa dagar. Och självklart mängder av grönsaker!

Undvik: Produkter med tillsatt socker, som läsk, godis, kakor osv samt hel- och halvfabrikat. Undvik också mat du inte själv har tillrätt eller har kontroll över, det gäller även snabba kolhydrater som vitt bröd, ris och pasta, friterad eller stekt mat. Var också mycket restriktiv med alkohol!

Under dina 20-perioder, oavsett om det är en större måltid eller en heldag, kan du äta av produkterna på undvik-listan.

LÄS MER: Experten: Så ska du äta för att gynna fettförbränningen

Viktcoachen svarar på läsarfrågor!

marie-bloggar

”Läste om 80/20 dieten. Vad innebär den och vad får man äta? Får man t ex äta proteiner, kolhydrater och fett (ex sås)? Hur mycket äter man vid varje måltid? Är 1-2 hand en bra måttstock? Vid 20 kan man slarva 2 dagar då?”

Marie Tegnér svarar: Till att börja med vill jag säga… >> läs hela inlägget här! Och ställ din egen fråga i kommentarsfältet.

 

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…