Annons

Annons

Njut bort dina extrakilon – med parmesan!

Parmesan kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

En smakrik parmesan förhöjer smakupplevelsen på mängder av rätter. Men den delikata osten kan uträtta mycket mer än så, visar nya studier.

Parmesanost görs på opastöriserad mjölk och får mogna långsamt. Det gör den mycket rik på näringsämnen som protein, vitaminer och mineraler. Och mycket lättsmält för magen.

Minskar vikten
Parmesan är en riktig kalciumbomb: 1 380 mg kalcium per 100 g. Jämför med vanlig hårdost som innehåller knappt hälften så mycket. Studier visar att kalciumrik mat kan hjälpa till att hålla vikten. I en undersökning fick två grupper försökspersoner äta mycket respektive lite kalcium i en vecka. Hos de som åt mest, 2 200 mg kalcium per dag, fördubblades fettförbränningen jämfört med den grupp som åt 700 mg kalcium.

Annons

Ökar fettförbränningen
Studier har också visat att fettförbränningen stimuleras om man äter mycket kalcium kombinerat med D-vitamin ─ som finns i bland annat fet fisk som lax, sill, strömming och hälleflundra. En kalciumrik kost kombinerat med D-vitamin minskar också behovet av småätande.

Mättar bra
En annan fördel med parmesan är att den mättar bra på grund av sitt höga proteininnehåll: 41,5 g per 100 g. Och det är betydligt mer än våra vanliga proteinkällor som kött, fisk och fågel.

Tips!

Använd parmesan som en krydda – den passar till det mesta. Ju längre lagringstid desto rikare smak. Välj en kortlagrad parmesan till gratäng och en mer lagrad på pasta eller till ostbrickan. Växla gärna mellan fin- och grovmalen parmesan över pasta eller risotto. Hyvla tunna flagor över salladen eller på nykokta grönsaker. Eller bryt en bit, droppa lite crema di balsamico över och njut den som den är.

I vår receptbank finns över 2 800 kaloriberäknade smalrecept, varav 16 har parmesan som ingrediens. Bilden ovan visar vår Potatis- och parmesansoppa (330 kcal/port)

 

Källor: Livsmedelsverket.se, näringsfysiolog Kristina Andersson, diluca.se, m fl.

 

AV: Monika Brannäs
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…