Annons

Annons

Motionsexperten: Därför behöver vältränade träna hårdare

Men det finns risker med att öka träningsintensiteten!


Anna skriver in till MåBra och funderar på det här med konditionsträning: ”Är det lättare för en person som har lite sämre kondition att se fysiska framsteg under en period med konditionsträning än för en person som redan har bra kondition? Är det då så, att om den vältränade ska se jämförbara resultat med den med sämre kondition så behöver hen stegra sin träning betydligt mer?”

Annons

Sofia Åhman, MåBra:s motionsexpert svarar:
Du har helt rätt. Är man helt otränad får man snabbt resultat, medan det för tränade individer är betydligt tuffare. En helt otränad person kan få resultat på konditionen av bara promenader, medan en vältränad person behöver pressa sig rätt hårt för att få resultat. Man behöver alltså ta i mer än vad man gjort förut för att få förbättringar. Gör du det som du alltid har gjort får du de resultat du alltid har fått. Detta gäller inte bara kondition utan också styrka.

Läs också: En timmes löpning ger sju timmar längre liv

Tänk dig hur svårt det är att slå världsrekord i olika friidrottsgrenar. Det fattas bara några ynka hundradelar eller centimetrar, men ändå har eliten svårt att slå resultaten. Är du nybörjare kan du göra flera förbättringar under en och samma träning!
En otränad kan göra i princip vad som 
helst som får upp pulsen eller som är jobbigt för musklerna, så kommer de att förbättras. Ju mer tränad du är, desto svårare är det att komma upp till nästa nivå. Då krävs ökad intensitet och träningsdos, vilket tyvärr gör att skaderisken blir större. Det är därför betydligt viktigare för den som tränar ofta att ha ett genomtänkt och varierat träningsupplägg. För en otränad är det viktigaste att träningen blir av.

 

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…