ANNONSSAMARBETE MED VENUS

Röda prickar och inåtväxande hår – så undviker du de vanligaste rakningsmissarna

För vissa är rakningen en del av duschrutinen som att tvätta håret, medan andra gör det mer sällan. Oavsett vem du är när det kommer till rakning, så vill vi ha ett perfekt resultat varje gång. Men tyvärr är rakprickar och inåtväxande hår en alltför vanlig följd – bästa sättet att motverka dem är att förstå varför vi får dem och vilka knep man kan ta till för en bättre rakning.

venus

Om du väljer att raka dig så finns det några smarta tips för att slippa rakprickar och inåtväxande hår.

När vi rakar oss så tar vi inte bara bort håret vi får även med oss det översta lagret av huden, vilket är helt ofarligt – men det kan orsaka små skador som blir röda prickar på huden. Håret kan också krulla ihop sig och vändas inåt vilket gör att när huden påbörjar läkningsprocessen bildas ny hud över skadan som stänger in håret – vilket bildar en liten bula på huden som kan kännas lite öm. För att undvika de här problemen är det därför viktigt att förbereda sig och ha rätt teknik när du rakar dig.

Misstag: Du rakar dig direkt när du hoppar in i duschen

Hoppar du in i duschen och rakar dig direkt? Stopp! Fukten och värmen från duschen eller badet hjälper huden och håret att mjukas upp, så schamponera och applicera balsam i håret först och använd rakhyveln som sista steg. Om huden och håret värms upp ordentligt blir det lättare att ta bort och resultatet blir mjukare och lenare.

byt blad

Låt din rakhyvel säga klick – att glömma att byta blad på sin rakhyvel är en miss många gör.

Misstag: Du byter sällan blad på din hyvel

Verktyget du använder för att raka dig är grunden till hur bra din rakning blir. Har du en rakhyvel där du inte minns senast du bytte rakblad så är det troligen dags att byta. Rekommendationen är dock generellt att rakbladet bör bytas efter 5-10 rakningar.

Men oftast märker du själv när det är dags. Om huden plötsligt blir irriterad eller om hyveln inte rakar som förut behöver du ett nytt blad. Oavsett vilken typ av rakhyvel du väljer så är det viktigt att du hittar en som fungerar för dina behov. Gillette Venus har ett stort utbud av rakhyvlar vilket gör det enkelt att hitta en som du gillar. Och kom ihåg – du behöver inte byta ut hela rakhyveln, det räcker med bladet.

Misstag: Du förvarar din rakhyvel i duschen

En rakhyvel som förvaras i duschen blir ständigt blöt och fuktig vilket gör att bakterier kan samlas i bladen, och den kan även rosta. Vill du förlänga livstiden på dina blad – förvara den någon annanstans.

hyvel i duschen

Skölj noggrant din rakhyvel mellan varje drag för ett bättre och närmare resultat på rakningen.

Misstag: Du rakar benen utan att skölja hyveln

När du rakar dig är det viktigt att skölja hyveln i varmt vatten mellan varje drag så att du inte får med gammalt hår och hudavlagringar i bladet. Ett fräscht och rent blad ger bättre förutsättningar för en mjuk rakning som inte leder till röda prickar.

Misstag: Du rakar utan gel

Ett tips för att få en ännu närmare rakning är att använda en rakgel. Gelen hjälper till att bevara fukten i huden och gör att hyveln glider mjukare över rakområdet, vilket minskar risken för skärsår och röda prickar. Risken att du skulle missa en fläck blir också minimal.

raka utan prep

Du får en lenare rakning om du förbereder med exfoliering och avslutar med mjukgörande lotion.

Misstag: Du smörjer inte in huden efter rakning

Det är viktigt att återfukta huden efter rakning för att undvika irritation. Applicera en mjukgörande lotion på ställena du rakat för att se till att de inte torkar ut, vilket leder till mer irritation. Leta gärna efter produkter som innehåller aloe vera – som reparerar huden.

SE OCKSÅ: 5 tips - så håller dina badkläder längre
1:17

Efter reklamen: SE OCKSÅ: 5 tips - så håller dina badkläder längre

(1:17)

Slå på ljud

Utvald läsning