Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Har din deo slutat fungera? Här är 6 saker det kan bero på

29 mar, 2021 
Känns det som att din deodorant har blivit mindre effektiv och inte längre förhindrar svettlukt och fläckar? Här reder vi ut vad det kan bero på!
Annons
Så får du finare hud – 5 tipsBrand logo
Så får du finare hud – 5 tips

Den varma årstiden är på ingång – med svettiga dagar då deodoranten får jobba övertid för att motarbeta ofräsch kroppsdoft och fuktfläckiga kläder.

Men tyvärr händer det ibland att deon inte riktigt räcker till. Kanske har du rollat, sprayat och gnuggat armhålorna enligt konstens alla regler och upplever ändå att du blir svettig? Det är då lätt att tro att deodoranten helt enkelt slutat fungera – eller att kroppen "vant sig" vid ett visst deodorantmärke så att du inte längre får effekt av produkten.

Lyckligtvis är det inte riktigt så det fungerar, förklarar dermatologen Lauren Fine för Livestrong.com. Du behöver med andra ord inte kasta ut din deodorant riktigt än – kolla först om din svettighet beror på någon av dessa faktorer:

Annons


Du behöver en antiperspirant


Det första du behöver ha koll på är att det finns två varianter: deodorant och antiperspirant. En deodorant innehåller ämnen som döljer och neutraliserar svettlukt, medan en antiperspirant minskar själva svettproduktionen. Svettas du en hel del – till exempel när du tränar – kan du alltså behöva en antiperspirant för att slippa fläckar och lukt.

Du applicerar produkten vid fel tidpunkt


Allra bäst är att använda antiperspiranten på kvällen efter en dusch, då det tar ett tag för produkten att börja verka. Rollar du dig precis innan du skyndar iväg på morgonen kan du alltså hinna börja svettas innan deon fått full effekt.


Du är stressad

Om något i din vardag förändrats kan det också leda till skillnader i svettutsöndring. Ett stressigt nytt jobb eller oro över något i din vardag kan göra att du börjar perspirera mer, vilket kan upplevas som att din deo blivit mindre effektiv. Avslappningsövningar och stresshanteringsstrategier kan då vara till hjälp.

Annons


Du äter antidepressiva mediciner

Har du nyligen börjat en läkemedelsbehandling kan det vara värt att kolla in bipackssedeln med vanliga biverkningar. Vissa mediciner har nämligen ökade svettningar som bieffekt. Exempelvis antidepressiva läkemedel av typen SSRI har ökad svettutsöndring som vanlig biverkan.

Du lider av hyperhidros

Om du börjat svettas kraftigt på ett sätt som begränsar ditt liv kan du lida av sjukdomen hyperhidros, ett tillstånd som drabbar 3 procent av befolkningen i form av överaktiva svettkörtlar. Kroppen producerar då mer svett än vad som behövs för att reglera kroppstemperaturen. Här kan du läsa om hur man kan behandla hyperhidros.


Du använder plagg som inte andas

Innan du beskyller deodoranten för att fungera dåligt bör du också kolla vilka material dina kläder är gjorda av. Textilier gjorda av bombull, bambu och linne andas bättre än exempelvis elastan- och nylonplagg.

Psst! Kolla in fler tips om hur du slipper svettfläckar här – och kontakta din vårdcentral om du svettas så mycket att det börjar begränsa din vardag.


Foto: TT

Annons