Annons

Annons

”Mina eksem försvann med svarta vinbär”

Magdalena skämdes för sitt handeksem. Traditionella behandlingar hjälpte inte alls. Då prövade hon svartvinbärskapslar.

 

Svarta vinbär hjälpte Magdalena att bli fri från sina eksembesvär.

Svarta vinbär hjälpte Magdalena att bli fri från sina eksembesvär.

I femton år har Magdalena Röyttä,39, haft problem med handeksem. Under vintermånaderna när det var som värst var händerna så torra att hon knappt kunde böja fingrarna.

Annons

– Jag har försökt koppla eksemen till vad jag ätit eller om jag stressat för mycket, men problemen har funnits där ändå. Det är jobbigt för man visar ju händerna hela tiden. Det värsta har varit när barnen inte vill att mamma ska klappa dem på kinden, säger Magdalena.

Gilla MåBra på Facebook

Hon har testat en rad olika preparat och fått kortisonkurer ordinerat av läkare utan någon effekt. Men för ett och ett halvt år sedan vände hon sig till hudterapeuten Marie Morén för att få hjälp. Hon rekommenderade då kapslar och crème med svartvinbärsolja.

– Jag hade inte särskilt stora förväntningar, men jag hade ju inget att förlora så jag tänkte: Äh, jag testar!

På två veckor blev händerna som tidigare sett ut ”som en 90-årings” nu mjuka och släta. Och Magdalena kunde tvätta dem i vatten, som normalt är eksemens värsta fiende.

– Det kändes helt fantastiskt! Nu slipper jag äntligen tänka på mina händer hela tiden. Bara att skaka hand med en ny person kändes förut jättejobbigt. Folk tyckte att eksemen såg äckliga ut och trodde att de smittade.

I dag använder Magdalena svartvinbärscrèmen som en vanlig handkräm och kapslarna tar hon så fort hon känner att eksemen är på väg att bryta ut.

Därför funkar svarta vinbär

Fröolja från svarta vinbär innehåller fettsyrorna omega-3 och omega-6 som även finns i fet fisk och fiskolja. Alla kroppens celler har ett skyddande membran av fett och därför är fettsyrorna viktiga för alla för att hålla cellerna i gott skick. En person med eksem eller andra hudproblem kan behöva mer av de nyttiga fettsyrorna för att hudcellerna ska bli friska.

De produkter Magdalena använder är av märket Q for skin. Den svartvinbärsolja som används i crèmen och kapslarna är pressad ur skandinaviska bär och produkterna är fria från miljögifter och tungmetaller.

– I behandlingen med våra svartvinbärsprodukter gör vi en problemanalys en gång i månaden då kunden får betygsätta graden av torrhet, irritation och utslag. Utifrån det doseras kapslarna, och crèmen används efter behov, säger Marie Morén.

Regelbundna möten med kunden är en avgörande del av behandlingen.

– Ofta är huden ett resultat av hur man mår. Känner man sig till exempel stressad eller ledsen så blir hudproblem ofta värre även om man smörjer sig ordentligt. Därför pratar vi under våra möten mycket om hur kunden mår. Jag blir lite som en kurator, säger Marie Morén.

AV: Theresa García
FOTO: Ida Melin

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…