Annons

Annons

Misstaget som lyckliga par ofta gör – som gör dem lyckligare!

Misstaget som gör par lyckligare.
Man kanske kan tro att lyckliga par gör allting rätt – men nu visar forskning att det kanske är ett kommunikationsfel som håller dem så nöjda.

Att vara i ett långvarigt och bra förhållande innebär ofta att man känner sin partner utan och innan. Dock visar ny forskning att de allra lyckligaste paren kanske inte alls känner varandra så bra som de tror. Det kan till och med vara så att ju lyckligare du är i relationen desto större är chansen att du missuppfattar din partners känslor.

Annons

Forskarna som gjort studien samlade ihop 120 heterosexuella collage-par som varit tillsammans mellan 6 månader och 4 år, och lät dem svara på frågor om sitt eget sätt att hantera känslor och hur de tror att partnern hanterar känslor.

Läs också: Otippade sakerna alla lyckliga par har gemensamt

Studien baserades på två teorier om känslohantering: Dels tendensen att dölja sina känslor utåt, dels förmågan att för sig själv se problem ur ett ljusare perspektiv.

Överlag verkade paren ha rätt bra koll på hur deras partners svarar känslomässigt, men forskarna kunde se att de flesta underskattade hur mycket älsklingen dolde sina känslor. Dessutom verkade personer som ansåg att relationen var stark, har en större tendens att överskatta hur mycket partnern såg dåliga saker från den ljusa sidan.

Men detta behöver inte vara något dåligt, utan kan till och med vara anledningen till att förhållandet funkar så bra. Att förtrycka sina känslor ses ofta som en negativ egenskap, och när man är förälskad bortser man lätt från negativa egenskaper, eller missar dem helt, och förhöjer istället de positiva egenskaperna – exempelvis att någon omprövar sina åsikter. Forskning har tidigare visat att det är bra för en relation att framhäva varandras positiva egenskaper.

Läs också: 3 saker lyckliga par säger till varandra

Däremot tror forskarna att paren borde lära sig en del från den här studien. Till exempel att bli mer uppmärksamma på sin partners känslomässiga drag som hen kanske uttrycker, och att försöka lägga märke till om hen verkar dölja något eller bita sig i läppen för att inte säga något.

Och även om studien inte berör detta direkt så tror forskarna att det är viktig att tänka på att inte dölja sina egna känslor från sin partner för ofta – tidigare forskning visar att förtryck av känslor kan skada den långsiktiga kvalitén på relationen.

Studien visade också att kvinnor oftare överskattade männens förmåga att se saker från den ljusa sidan, och att de allra lyckligaste paren ansåg att deras partners hade ett liknande sätt att hantera sina känslor som de själva.

Läs också: 10 viktiga steg till en lycklig relation

Paren i den här studien är dock relativt unga, och det är mycket möjligt att hanteringen av känslor ser annorlunda ut hos äldre par.

Källa: Health

Foto: Thinkstock

 

10 saker lyckliga par har gemensamt

Läs också: 10 saker lyckliga par har gemensamt

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…