Annons

Annons

MiniMålsMetoden – steg för steg

Här är MiniMålsMetodens 3 steg:

MiniMålsMetoden kan anpassas efter just dina behov, målsättningar och rutiner.

MiniMålsMetoden kan anpassas efter just dina behov, målsättningar och rutiner.

 

1. Förbered dig:

– Registrera allt du äter i en kostdagbok. Efter en vecka går du igenom den och funderar över dina matvanor. Vad är bra och vad vill du förändra? Äter du mycket vid några få tillfällen eller äter du lite mat ofta? Bestäm hur du vill göra i fortsättningen. Minimålsmetoden handlar om att du minskar på totalmängden mat varje dag utan att förändra dina rutiner för mycket.

Annons

– Bestäm antal måltider och när du ska äta dem. Vissa trivs bäst med att äta många små mål varje dag. Andra har inte tid att äta så ofta och klarar sig bra på tre måltider, till exempel frukost, lunch och middag. Bestäm om du vill äta 2, 3, 4, 5 eller 6 gånger per dag. Anpassa mängden mat efter antalet måltider som du bestämt att du ska äta.

– Bestäm vilken typ av mat som du vill äta och se till att alltid ha sådan mat hemma. Bra val är sådan mat som mättar bra och ger mycket näring. Då slipper du akuta sötattacker som gör att man lätt sätter i sig skräpmat – sådan mat ska du undvika att ha hemma!

2. Kör i gång!

Uteslut ingen mat, om du inte själv vill och mår bra av det. Undantag är socker och alkohol som du bör dra ner på.

– Använd knytnävarna. Om du äter 3 måltider per dag behöver du fylla tallriken med 3 knytnävar mat. Till exempel en knytnäve protein, en knytnäve kolhydrater (ris/pasta/potatis), en knytnäve grönsaker/frukt. Vill du äta 4–6 mål per dag, begränsar du mängden till 2 knytnävar mat vid två av målen och en knytnäve vid övriga.

Ät regelbundet. Du har redan bestämt när du ska inta dina måltider och hur små eller stora portionerna ska vara. Det är viktigt att du följer ditt ätschema så att kroppen ställer in sig och tränas i att signalera hunger och mättnad tydligt. De känslorna är grunden för din framtida kosthållning.

– Kombinera minimålsmetoden med motion. Ju mer desto bättre!

3. Håll koll på resultaten

– Fortsätt att skriva i kostdagboken. Notera vad du äter och hur du upplever måltiden. Det hjälper dig att lära kroppen att signalera rätt så att du inte längre förväxlar äkta hunger med matsug.

– Genom att lyssna på kroppen och lyssna på hungersignalerna kommer du automatiskt att äta rätt mängd mat. Och det blir lätt att undvika utrymmesmaten.

– Följ gärna dina resultat med en viktkurva. Om du har möjlighet så använd gärna en fettvåg (bioimpedans) som visar hur mycket fett som försvinner i kroppen – din vanliga våg visar ju inte hur mycket fett respektive muskler som dina kilon består av. Det ger ökad motivation och god självkänsla. Men var inte för otålig, den här metoden ger sakta men säkert viktresultat som du har stor chans att hålla resten av livet.

Läs mer om MiniMålsMetoden som viktminskningsmetod här!

AV: Eva Boholm
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…