Annons

Annons

Miniguide: Vilken diet passar dig bäst?

Vill du undvika fett eller kolhydrater? Orkar du räkna kalorier eller vill du helst träna med andra? Gå ner i vikt med en metod som passar dig!

En snabb genväg eller kanske en helt ny bana i livet? Vår miniguide kan hjälpa i jakten på en diet som passar dig!

En snabb genväg eller kanske en helt ny bana i livet? Vår miniguide kan hjälpa i jakten på en diet som passar dig!

Livsstil, ålder och personlighet är faktorer som spelar stor roll när det gäller att hitta en diet som passar just dig. MåBra har gjort en liten översiktsguide för den som vill ta upp kampen mot julens trivselkilon på ett smidigt sätt. 

Jag vill ha resultat snabbt!

Att gå upp i vikt tar tid, den omvända processen likaså. Att stressbanta sig ner i vikt är ofta en dum idé med besk eftersmak. Men det finns dieter som kan ge en ordentlig skjuts i den inledande fasen, något som kan peppa dig till fortsatt nedgång.

Annons

Dieter som innehåller kolhydratrestriktioner, dvs bannlyser vitt bröd, pasta, godis, kakor, ris etc, har ofta en snabb effekt på vågen.

Genom att exkludera vissa livsmedel och istället äta dig mätt på andra kan du vinna en hel del andra hälsofördelar, exempelvis bättre blodsockernivåer.

Att äta GI-kost, mat med lågt glykemiskt index, är den enklare varianten. Atkins, Dukan och Montignac-dieterna är andra exempel som ligger lite högre upp på engagemangskalan. Högst upp hittar du LCHF och stenåldersdieten, som båda bannlyser kolhydrater.

Du hittar mer information om low carb-dieter här

Jag vill ha pasta, basta!

Är ett liv utan kolhydrater otänkbart för dig? Prova då att byta ut kolhydratkällorna mot varianter med så kallad resistent stärkelse. Författarna bakom succéboken The CarbLovers Diet menar att en vardag med rätt sorts pasta, potatis och bröd kan ge både längre mättnadskänsla och smalare midja.

Bästa inspirationskällan är boken, som än så länge enbart finns på engelska. Du hittar den i bokhandeln för cirka 160 kronor.

Läs mer om dieten här!

Jag orkar inte räkna kalorier

Ät och lev precis som du gör nu – men addera nyckelkost som gör att du går ner i vikt. Låter det lockande? Enligt Jackie Warner, författare till boken This Is Why You’re Fat (And How to Get Thin Forever) är det fullt möjligt.

Istället för att äta mindre ska du lägga till 2 ägg, 1 dl havre, 2-3 dl grönsaker, 2 frukter och 2-3 liter citronvatten, ört-te och en proteinshake till din dagliga kostplan. Detta gör att du blir mätt på rätt saker och äter mindre av annat, menar författaren. Du behöver inte hålla koll på kalorier men måste träna 20 minuters intervallträning fem dagar i veckan.

Psst! I MåBra nummer 2 2012 har vi en stor viktspecial baserad bästsäljaren 2 Weeks in the Fast Lane Diet. Där får du lära dig mer om maten som ökar din förbränning och därmed boostar din viktnedgång!

Jag är ett kontrollfreak

Tydliga recept, eget poängsystem och färdiglagade rätter har till exempel ViktVäktarna. Genom att följa upp vikten hemma eller på plats hos dem får du också en kontinuerlig uppföljning och kan peppas av både mot- och medgångar.

Itrim erbjuder liknande upplägg men har motion som ytterligare verktyg för att nå målvikten. Här finns också olika grader av medlemsskap beroende på målbild och behov.

Läs mer på Itrims och ViktVäktarnas respektive sajter.

Jag vill inte följa någon diet alls

Även för dig som skyr kostplaner som pesten finns det bra alternativ! Icke-dieten The No Diet-Diet bygger på att bryta osunda mönster och skapa nya och bättre vanor. Klicka här för att ta del av hela programmet!

Jag vill skynda långsamt

Håll utkik efter den här symbolen på sajten. Artiklar märkta med Fin Form 2012 indikerar att de innehåller nycklar till en sund viktminskning i maklig takt. Genom att motionera, följa recept från vår databas och inspireras av andra tips kan du bli av med muffinsmidjan lagom till sommaren.

Med en enkla ekvationen ”mindre energi in – och mer energi ut” kan både ork och vikt förändras till det bättre.  Ta hjälp av vår viktcoach Marie Tegnér, andra läsare och våra tips via nyhetsbrev och facebook.

Läs mer om Fin Form 2012 här!

Saknar du någon diet som hjälpt dig på traven? Kommentera gärna och tipsa nedan!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…