Annons

Annons

”Min spänningshuvudvärk försvann direkt”

Therese Gerlang är en av många som blivit smärtfri med hjälp av vitalmetoden.

Daglig smärta och spänningar i huvud, nacke och axlar var en del av vardagen för Therese i flera år. Fem behandlingar med en ny massagemetod gjorde henne värkfri.

29-åriga Therese Gerlangs huvudvärk började när hon pluggade till sjuksköterska för några år sedan.

– Jag satt uppe sent och läste mycket. Det var kanske det som triggade huvudvärken, säger hon.

Värken blev bara värre och för ett år sedan var den som allra svårast. På kvällarna kom den i högersidan av huvudet och sträckte sig ner genom nacken till axeln.

Annons

– Så länge jag höll i gång gick det bra, men när jag slappnade av kom huvudvärken direkt. Jag orkade inte göra någonting.

Gilla MåBra på Facebook

Inte ens de starkaste smärtstillande tabletterna hade någon verkan och naprapatbehandlingar hjälpte bara ett tag. Till slut hade Therese vant sig vid den dagliga smärtan, och hoppet om att bli fri från värken var lika med noll.

På äldreboendet där Therese jobbade stötte hon på terapeuten Anette Pettersen som berättade om sin egen massagemetod, Vitalmetoden, som hon utövat på personer med huvudvärk och migrän i fyra år med mycket bra resultat.

– Första behandlingen var smärtsam. Jag fick till och med blåmärken. Men känslan när spänningarna släppte går inte att beskriva med ord. Det var fantastiskt skönt, säger Therese.

Hon gjorde sin femte och sista behandling i september förra året och har inte haft huvudvärk sedan dess.

– Jag kände skillnad redan efter första behandlingen och efter fjärde gången var värken egentligen helt borta. I dag känner jag mig mycket mer avslappnad när jag kommer hem från jobbet och jag har inte axlarna uppe vid öronen längre.

Anette Pettersen är utbildad massör och har arbetat med massage i flera år.  De senaste fyra åren har hon utvecklat sin speciella massagemetod, Vitalmetoden, efter att ha sett minskad värk hos de kunder hon behandlat för både spänningshuvudvärk och migrän i fyra år.

– Metoden går ut på att man genom tryck på specifika muskler i rygg, säte, hals och nacke löser upp spänningar och rensar ut slaggprodukter, förklarar Anette.

– Vid första behandlingstillfället pratar vi om huvudvärken och vad kunden tror är orsaken. Ofta handlar det om högpresterande människor som känner mycket inre stress. Smärtan kan ha suttit i sedan de var barn.

– Stressen leder till spänningar i nacke och axlar som hindrar blodet från att flöda fritt, och hjärnan och musklerna får inte tillräckligt med syre. Jag känner på dem och märker att spänningarna oftast sitter i nacke och skuldror och även i ryggen hela vägen ner till sätet, säger Anette.

Under behandlingen ligger kunden på mage medan Anette känner igenom kroppen och musklerna.

– Musklerna längs ryggraden är ofta spända och kan ha förkortats så att de drar ryggraden i fel läge. Det är inte ovanligt att det börjar knäppa i ryggen, som hos kiropraktorn, när spänningarna släpper. Själva huvudvärken sitter oftast i nacke och skuldror.

– Sedan får kunden lägga sig på rygg. Jag trycker mot lymfstationer för att lösgöra slaggprodukter och gifter vilket kan göra mycket ont. När man ibland gått länge med smärta kan man bli extra smärtkänslig, till och med vid lätt beröring. Men det blir bättre redan vid andra behandlingen. Det är viktigt att dricka mycket vatten före och efter behandlingen för att underlätta utrensningen.

Under första och andra veckan görs totalt fyra behandlingar och då brukar huvudvärken för de flesta vara borta.

– Efter ungefär tre veckor kan känningar av värken komma tillbaka, och då gör vi en femte och senare en sjätte behandling.

– Alla har blivit smärtfria efter behandlingskuren, vissa så snabbt som efter första eller andra behandlingen. I behandlingen ingår en kur med antioxidantrika vitaminer och mineraler som stärker och hjälper till med utrensningen av slaggämnen ut kroppen, säger Anette, som just nu utbildar fler terapeuter, så kallade vitalpraktiker, i sin speciella massagemetod.

AV: Theresa García
BILD: Marie Birkl

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…