Annons

Annons

Min man har fått hälsofnatt!

Fråga:

Min man har gått ner i vikt med en diet, och nu tjatar han på mig att jag också ska dra ner på snabba kolhydrater. Jag älskar att äta lite godis och ta en kaka då och då, men då står han där och håller föreläsning – kan du tänka dig något mer avtändande? Dessutom klagar han på att jag inte berömmer honom för hur duktig han är, och att jag inte säger att han är snygg. Men hur ska jag kunna det när han hela sänder ut signaler att jag inte duger som jag är, med sitt diettjat?

Annons

Lagom är bäst

Svar:

Visst är det positivt att din man tänker på sitt välmående, men det verkar ha slagit över. Bakom hans klagomål finns det nog en önskan att bli bekräftad av dig. Men han kan förstås inte förvänta sig applåder om han samtidigt står där med pekpinnar.

Regelmässigt klagande får ofta en motsatt effekt, där en inre rebell vaknar till liv som minsann vill visa sitt självbestämmande – i det här fallet att få njuta och må bra utan någons inblandning. Vilket du självklart har rätt till!

Känn efter vad som händer i dig när han beter sig så här. Och fråga dig hur du vill ha det i stället. Som jag ser det handlar det här om att ni har svårt att kommunicera.

Tala om för honom hur du påverkas av hans sätt, och hur du vill känna och bli bemött. Framför det som ett önskemål, inte ett krav. Om han fortsätter att föreläsa och mästra dig får du säga ifrån på skarpen. Gör tydligt att du inte accepterar hans beteende och att han måste sluta med det.

Kan ni möta varandra i att ni har olika behov, med ömsesidig förståelse och respekt, har ni alla förutsättningar att få det bra tillsammans.

Christel

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…