Annons

Annons

Min man är avundsjuk på migFråga:

När jag och min man träffades, för 25 år sedan, jobbade han som rörmokare – och hade stora planer på att starta eget. Efter några år började jag bli lite trött på hans prat, eftersom det aldrig hände något. Men jag tänkte att han kanske bara ville ha det som ett slags tankekaramell. Alla drömmar vill man ju inte förverkliga.

Annons

Så fick jag chansen att ta över inredningsaffären som jag jobbat i under alla år, och jag tog den – mot min mans inrådan. Han tyckte att det blev för dyrt, och dessutom skulle ju han starta eget…

Nu har vi hamnat i ett läge där han lägger skulden på mig och menar att han inte har möjlighet att ha företag nu när jag investerat i butiken. Han har blivit gnällig, missnöjd och patetisk. Samtidigt tycker jag lite synd om honom och får dåligt samvete.

Malin, 49 år

 

Svar:

Jag förstår att ni hamnat i ett låst läge, och jag förstår också att din man känner frustration. Det väcker antagligen både avund och känslor av tillkortakommanden att han aldrig kommit till skott, medan du tog chansen. Men merparten av frustrationen han känner bör han snarare rikta gentemot sig själv, inte emot dig.

Han har haft många år på sig att dra i gång sin firma, med ditt stöd dessutom. Vad talar för att det skulle hända alls? Hur länge är det rimligt att han ska fortsätta prata om det? Och hur länge är det rimligt att du ska behöva vänta innan du får förverkliga något du vill? Hans ”rätt” att följa sina drömmar är inte överordnad din!

Ibland kräver relationer kompromisser, att själv stå tillbaka för den andras behov. Och det bör självklart gälla åt båda hållen.

Det ni skulle kunna göra är att sätta er ner och skissa på en plan framåt. Vad krävs för att han också ska kunna starta eget? Om han stöttar dig under till exempel fem år, så att du har möjlighet att få fart på butiken, kan ni då hjälpas åt så att han får samma chans? Om han sedan tar den eller inte är ju upp till honom, men det blir tydligt att han också har möjligheten. Detta skulle ge er båda chansen att släppa taget om det ni nu är fast i.

Ni behöver vända ert destruktiva läge till något som är gynnsammare för relationen. Försök istället bli ett team kring både ditt och så småningom hans eventuella projekt. Kan han till exempel inkluderas lite i butiken, få en roll där han behövs? Ta hjälp av någon som kan hjälpa er att räkna på hur ekonomin kring era projekt kan komma att se ut.

Anna

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…